Leopold II: nepnieuws ontkracht door Congolese jurist Marcel Yabili

De controversiële figuur van Leopold II werd gecreëerd door Angelsaksen die hem uit Congo weg wilden. Een eeuw later verwijten Belgen hem dezelfde misdaden tegen de Congolezen. In tegenstelling tot in België wordt Leopold II niet echt belaagd in Congo; Lumumba sprak zelfs over hem als een ‘geniale koning-bouwheer’! Hoe valt dat te rijmen?

Deze paradox wekte de nieuwsgierigheid van een Congolees jurist, die op onderzoek uit ging. Vóór hem had niemand zich over de officiële documenten gebogen. Congo-Vrijstaat, vacante gronden, handelsmaatschappijen, dwangarbeid, chicotte, afgehakte handen, ontvolking, rubber, koninklijk fortuin, … Dat alles wordt stap voor stap ontrafeld in een onderzoek dat nepnieuws aan het licht brengt en de vooroordelen weerlegt. De waarheid over Congo komt – zoals het hoort – uit Congo zelf.

Marcel Yabili is een jurist met vaste verblijfplaats in de DR Congo, waar hij al 50 jaar werkzaam is. Hij deelt zijn getuigenissen en bevindingen in wetenschappelijke, literaire en artistieke werken, artikels en blogs, en in zijn familiaal museum van het collectieve geheugen.
Mijn ‘waarheid’ over Leopold II, Musee Familial Yabili, 272 p, Amazon.

Het boek is beschikbaar als e-book (Amazon, Fnac/Kobo,GooglePlay,iTunes)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.