Noord-Kivu: ngo’s willen dat provinciale assemblee helpt om parkwachters Virunga te beschermen (CongoForum)


GOMA – Achtentwintig milieu- en mensenrechtenorganisaties die actief zijn in Noord-Kivu vragen aan de provinciale assemblee om zich in te zetten voor de veiligheid van de parkwachters van het ‘Institut Congolais pour la Conservation de la Nature’ (ICCN), bericht Radio Okapi.

De niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) betuigen hun solidariteit met de zes parkwachters die op 10 januari 2021 in het Nationaal Park Virunga zijn vermoord.  De ngo’s merken op dat in april 2020 in Rumangabo (Rutshuru) 14 andere parkwachters ook al om het leven waren gekomen. Zij begrijpen niet waarom sommige volksvertegenwoordigers haat lijken te zaaien tegen het park en zijn beheerders.

“Er zijn volksvertegenwoordigers die zich goed gedragen, maar anderen demoniseren de beheerders van het Nationaal Park van Virunga,” zegt Bantu Lukambo, chef van een van de ngo’s: “Ze uiten dreigementen. Wij hebben de voorzitter van de provinciale assemblee aangeschreven met de vraag of hij ons kan helpen om deze volksvertegenwoordigers te motiveren en hen te laten inzien dat de bevolking haar rechten moet doen gelden bij de regering en niet bij het park”.

De VN-radio wijst erop dat grondconflicten veel spanningen veroorzaken tussen het nationale park en de plaatselijke bevolking.

© CongoForum, 21.01.21 (rok)

Beeld: Bantu Lukambo

Bron: Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.