UNHCR: Bas-Uele: 4.300 Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in Ndu (CongoForum)

BUTA – Medewerkers van de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) hebben ongeveer 4.300 vluchtelingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek geregistreerd in Ndu (Bas-Uélé). Ze behoren tot de 17.000 vluchtelingen die in de regio zijn geregistreerd door de plaatselijke autoriteiten en de Congolese migratiedienst (DGM), meldt Radio Okapi.

Iedere persoon ontvangt een asielzoekerscertificaat. Maar van voormalige vluchtelingen, van wie de certificaten in 2020 zijn verlopen en die in de DR Congo zijn, worden de certificaten gewoon vernieuwd. 

Volgens UNHCR zijn deze documenten van groot belang. Zij verlenen de houders immers vrij verkeer op Congolees grondgebied. De papieren dienen ook om hen te beschermen tegen bureaucratische rompslomp en om hun toegang tot humanitaire hulp te vergemakkelijken.

Een aantal burgers van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft hun land verlaten om hun toevlucht te zoeken in de Democratische Republiek Congo, namelijk in Bas-Uélé en in Noord- en Zuid-Ubangi. Zij zijn na de verkiezingen in de CAR op de vlucht geslagen voor de recente botsingen  tussen het leger en rebellen.

© CongoForum, 22.01.21 (rok)

Beeld – bron: UNHCR

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.