Gezamenlijke patrouilles van Congolezen en Oegandezen op Edward- en Albertmeer (CongoForum)

GOMA – De eerste fase van de gezamenlijke patrouilles door Oegandese en Congolese mariniers op het Edouard- en Albertmeer zal naar verwachting in de loop van de maand maart van start gaan. Dat laat Radio Okapi weten.

Het is een initiatief van de organisatie van het LEAF II-project (Project voor het geïntegreerd beheer van de visserij en de watervoorraden van de 2 meren). Deze organisatie maakte dit bekend aan het einde van een workshop ter lancering van de bewustmakingsfase op dinsdag 2 maart in Goma (Noord-Kivu).

Volgens de nationale coördinator van Leaf II, Joseph Matungulu, is het doel het behoud van de ecosystemen van de twee meren te bevorderen en conflicten over het grensoverschrijdend beheer van hun rijkdommen op te lossen. Matungulu verwijst naar een bilaterale overeenkomst over de visbestanden en aquacultuur, die op 20 oktober 2018 tussen Oeganda en de DR Congo werd ondertekend. “Het probleem is bekend, er is een daling van de visserijproductie, vooral in het Congolese deel, en er zijn veel wreedheden tegen vissers op intern en grensoverschrijdend niveau. De gezamenlijke beheersactiviteiten omvatten gezamenlijke patrouilles”. In de eerste twee weken van maart zal er worden gesensibiliseerd rond de uitvoering van dit project, zei coördinator Matungulu.

De provinciale en nationale autoriteiten van de visserijdienst, die van het Nationale park van Virunga, vertegenwoordigers van de vissers van het Edwardmeer en het leger namen deel aan de workshop in Goma.

© CongoForum, 03.03.21 (rok)

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.