Maï-Nombe: sommige scholen vragen nog altijd centen (CongoForum)

INONGO – Gratis lager onderwijs is er niet overal in de provincie Maï-Ndombe, merkt Radio Okapi op. Ethy Bola Ngoy, voorzitter van het maatschappelijk middenveld van Kutu in de provincie Maï-Ndombe, hekelt de “pesterijen op school en de schending van het gratis basisonderwijs” in sommige scholen.

Volgens het middenveld zijn er schooldirecteurs die ouders financieel ‘gijzelen’. Ze vragen bijvoorbeeld 1.000 Congolese frank (0,50 dollar) voor een schoolbulletin, terwijl president Tshisekedi gratis lager onderwijs voorstaat. In het secundair onderwijs gebeurt het dat ouders aan laatstejaarsleerlingen 6.000 Congolese frank (3 dollar) vragen voor foto’s, in plaats van 1.000 frank (0,50 dollar).

De provinciale directeur van de onderwijsprovincie Maï-Ndombe 1, Richard Fréderic Mpampanye, zegt dat bulletins gratis horen te zijn op lagere scholen en dat foto’s van laatstejaarsleerlingen in het middelbaar onderwijs 5.000 frank (2,5 dollar) mogen kosten volgens een provinciaal decreet.

Volgens de provinciale directeur moeten ouders van leerlingen alle misbruiken melden en alleen de vergoedingen betalen die zijn vastgesteld in het door de provinciegouverneur ondertekende besluit.

© CongoForum, 04.03.21 (gm)

Beeld – bron: Actu7.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.