PPLAAF : erg agressieve aanvallen tegen klokkenluiders, journalisten en middenveld in Congo (CongoForum)

PARIJS – Recente onthullingen door media en ngo’s over een bank in de DR Congo, gebaseerd op informatie van klokkenluiders, leiden tot een golf van zware represailles, constateert het klokkenluidersplatform PPLAAF in een persbericht. Deze aanvallen bereikten een ‘hoogtepunt’ met de terdoodveroordeling van twee Congolese klokkenluiders, die naar het buitenland zijn gegaan. PPLAAF spreekt in dat verband van een ‘schijnproces’.

Het klokkenluidersplatform is van mening dat de onthullingen duidelijk zeer gênant zijn voor de geviseerde personen. Die laatsten reageren met intimidaties en dreigementen aan het adres van journalisten en ngo’s. “Wij veroordelen ten stelligste deze methodes die de vrijheid van meningsuiting belemmeren en de stemmen willen smoren van diegenen die vechten tegen de corruptie in de DR Congo en elders”, zegt Henri Thulliez, directeur bij PPLAAF. Volgens Thulliez wil men duidelijk verhinderen dat er tastbare informatie wordt verspreid over praktijken die de plundering van rijkdommen in Congo mogelijk maken.

Het platform steunt sinds een aantal maanden Navy Malela en Gradi Koko, twee Congolese klokkenluiders en is van plan om die steun te handhaven. Media als Le Monde, Bloomberg, Haaretz, RFI, Africa Confidential en Mail & Guardian publiceerden al artikelen op basis van informatie van deze klokkenluiders.

Afriland First Bank

De twee Congolezen werkten gedurende een aantal jaar op de auditafdeling van de Afriland First Bank, de Congolese dochter van een Kameroense bank. Ze ontdekten daar een aantal malversaties. Ze maakten die feiten eerst intern en daarna ruimer bekend, ondanks het grote gevaar voor henzelf en hun families.

De klokkenluiders stelden vast dat de Israëlische miljardair Dan Gertler, die grote belangen heeft in Congo, een witwascircuit gebruikte om aan Amerikaanse sancties te ontkomen. De bank Afriland speelde daarbij een centrale rol, aldus PPLAAF. Afriland had ook rekeningen van Noord-Koreanen en van vennootschappen met banden met Hezbollah. Congolese politici en publieke instellingen gebruikten de bank voor frauduleuze transacties.

Alle onthullingen resulteerden in een ongeziene golf van represailles tegen de klokkenluiders, journalisten en ngo’s, aldus nog het platform.

© CongoForum, 04.03.21

www.pplaaf.org

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.