Verduistering van fondsen in het onderwijs: proces start in Makala (CongoForum)

KINSHASA – In de centrale gevangenis van Makala (Kinshasa) is het proces begonnen over de verduistering van fondsen die bestemd waren voor het lager, middelbaar en technisch onderwijs (EPST), schrijft Le Potentiel. Verscheidene hoge EPST-functionarissen zitten sinds 29 januari 2021 in Makala in de gevangenis.

Volgens een verslag van de algemene inspectiedienst van Financiën (IGF) zouden ten minste 17 personen bij de zaak betrokken zijn. Het IGF trof valse, met terugwerkende kracht gegeven opdrachten aan voor de aanwerving van medewerkers en de oprichting van scholen. De inspecteurs stelden een explosieve groei vast van het niet-onderwijzend personeel, ten nadele van de leerkrachten. In hun verslag spreken zij van verduistering en valse facturen om fondsen te verduisteren.

Le Potentiel stelt dat het proces illustreert dat de nieuwe autoriteiten in het land het ernstig menen met de strijd tegen de verduistering, corruptie en fraude die de Congolese samenleving teisteren. Volgens de krant heeft het IGF “eindelijk zijn adelbrieven teruggekregen door het kwaliteitswerk dat vandaag is verricht met Jules Alingete, die niet langer van plan is terug te krabbelen”.

© CongoForum, 05.03.21

Beeld: de centrale gevangenis van Makala

Bron: Grands Lacs News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.