DR Congo: zanger Josky Kiambukuta op zondag 11 april begraven in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA- De Congolese zanger Joseph Kiambukuta Londa, ook bekend als Josky, is op zondag 11 april begraven op het Necropoliskerkhof, in de oostelijke voorsteden van Kinshasa. Kort voor de begrafenis was er een publieke plechtigheid in het mortuarium van het Jubelparkziekenhuis, meldde Radio Okapi.

Allerlei hoogwaardigheidsbekleders, mensen uit de artistieke wereld en muziekliefhebbers brachten hulde aan de overleden zanger.

Bij het rond punt ‘Victoire’ hield de begrafenisstoet halt om een gedenkplaat te onthullen op de Place des Artistes. Een mooi eerbetoon voor de man die door de fans Commandant of Djo Seks werd gedoopt.

Hij was 72 jaar toen hij op 7 maart in Kinshasa overleed. De zanger met een erg krachtige stem begon zijn carrière in 1969 bij het Afrikaans Suskisa orkest, onder leiding van dr. Nico Kasanda wa Mikalayi. Twee jaar later trad hij toe tot het Continental-orkest van Maitre Ngombe Baseko (zeg Me Taureau) met Wuta Mayi en Bopol Mansiamina.

In 1972 sloot Josky zich aan bij de legendarische band Tout Puissant OK Jazz, onder leiding van Franco Luambo Makiadi. Enkel jaren na de dood van grootmeester Franco verliet hij dit orkest.

In 1994 was Josky Kiambukuta één van de sterkhouders van Bana Ok. Deze band werd opgericht, na onenigheden met de erfgenamen van Franco, door Lutumba Ndomanueno Simaro en enkele voormalige TP OK Jazz-leden, waaronder ook Ndombe Opetum en Makoso.

In 2003 besloot hij zich in Europa te vestigen, maar hij bleef veelvuldig terugkeren naar zijn heimat.

Op 23 november 2019 vierde hij zijn 70e verjaardag en 50 jaar carrière tijdens een concert in het dorp Chez Ntemba (gemeente La Gombe)

Chandra, Na mabele, Baby, Chez mère Kusala, Sincérité, Mumune, Missile behoren tot zijn grootste hits.

De kunstenaar laat zijn vrouw, kinderen en vele muziekliefhebbers verweesd achter.

© CongoForum, 12.04.21 (Jem)

Beeld-bron: Facebook

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.