Ituri: provinciaal député moet op het matje komen na scherpe uithaal richting Tshisekedi (CongoForum)

BUNIA – Jean-Bosco Asamba, provinciaal député in Ituri, is zich bij de politie moeten gaan verantwoorden voor uitspraken die hij had gedaan over president Félix Tshisekedi. Dat bericht Mediacongo. De verkozene uit Bunia maakte een video die veel werd gedeeld via de sociale media. In die video maakte hij zich boos over het voortdurende geweld in de provincie Ituri.

Provinciaal député Asamba is de mening toegedaan dat president Tshisekedi de toestand in Ituri niet genoeg au sérieux neemt. Volgens Asamba is Tshisekedi ‘het gewend om de boel in de maling te nemen’.

Asamba vreest dat er van duurzame vrede in Ituri niet snel veel in huis zal komen en wijst Tshisekedi met de vinger. “De president permitteert zich de luxe om de uitvaart van de Tsjadische president Idriss Deby bij te wonen, terwijl de burgers in zijn eigen land dagelijks worden afgeslacht. Ik betwijfel of hij echt begaan is met de mensen van Ituri”, aldus de verkozene in zijn video.

Als provinciaal député is Asamba parlementair onschendbaar, maar hij kan wel door de politie worden uitgenodigd in de gebieden die onder de noodtoestand vallen (zoals Ituri). Door de noodtoestand worden de publieke vrijheden aanzienlijk ingeperkt. De autoriteiten krijgen aanzienlijk meer macht dan in normale omstandigheden. In Ituri is er nu een militair bestuur; de politie heeft meer macht gekregen; en militaire rechtbanken kunnen er momenteel inbreuken beoordelen die zijn gepleegd door burgers.

© CongoForum, 14.06.21 (db)

Beeld: Jean-Bosco Asamba

Bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.