Mbuji-Mayi : ENABEL zorgt voor betaalbaar drinkwater voor bewoners van enkele wijken (CongoForum)

MBUJI-MAYI – In de stad Mbuji-Mayi (Oost-Kasaï) beschikken de 33.000 bewoners van enkele wijken in de gemeenten Bipemba en Kanshi sinds dinsdag over betaalbaar drinkwater. Beide gemeenten zijn niet aangesloten op het net van het drinkwaterbedrijf Regideso. Ze krijgen voortaan water dankzij twee pompcentrales die op zonne-energie werken. Het project werd gesponsord door het Belgische ontwikkelingsagentschap ENABEL, meldt Radio Okapi.

ASUREP, een vereniging van drinkwatergebruikers, is blij dat er nu een oplossing is voor meer dan 30.000 inwoners van Mbuji-Mayi.

ENABEL financierde boringswerken, de aanleg van watertorens en de aankoop van divers materieel. Volgens de projectverantwoordelijke bij ENABEL, Lucas Corneille, is het de bedoeling om water goedkoper te maken: “In Mbuji-Mayi is er een verband tussen water en energie. Als je de prijs van een bus drinkwater analyseert, merk je dat meer dan 50% daarvan te maken heeft met de energie. Vaak gaat het om thermische energie. Wij willen daar verandering in brengen”.

Waarnemend provinciegouverneur Jeanette Longa is blij met de steun van ENABEL. Ze beseft dat het een grote uitdaging blijft om alle inwoners van Oost-Kasaï van drinkwater te voorzien. Omdat de drinkwatervoorziening te wensen overlaat, krijgt de bevolking af te rekenen met gender-gerelateerd geweld, ongevallen die soms dodelijk blijken en ziektes die zich via (slecht) water verspreiden. Het nieuwe project helpt om die problemen terug te dringen, luidt het.

Er werd overigens ook gezorgd voor apparaten die ter plaatse chloor kunnen produceren op basis van keukenzout.

© CongoForum, 04.06.21 (db)

Beeld – bron: ENABEL

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.