Bukavu: ‘Goud in ons afval’. Kivu Tech lanceert project voor verwerking van plastic afval tot straatstenen (CongoForum)

BUKAVU- De ‘Organisation Kivu Technology’ lanceert vandaag 27 september haar project “Goud in ons afval” (l’Or dans nos poubelles) dat gefinancierd wordt door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Dit project, waarbij plastic afval wordt verwerkt tot straatstenen, werd gelanceerd in aanwezigheid van de nationale minister van Ondernemerschap, Kleine en Middelgrote Ondernemingen, Eustache Muhanzi.

De stad heeft een probleem van modder en slechte wegen door de hoge kosten van bestrating, daarom zullen jonge mensen nu de provincie een dienst bewijzen met straatstenen, bericht La Prunelle. Volgens Benjamin Cinamula, coördinator van Kivu Technology, is dit project een oplossing voor het probleem van de werkloosheid, door banen te scheppen voor jongeren die op verschillende niveaus zullen werken.

Benjamin Cinamula: “We hebben dit project opgezet met financiering van het UNDP, om het idee te testen dat we hadden, namelijk dat afval een kans op werk kan zijn voor jonge mensen. Maar ook om onze stad schoon te maken, want dit afval is vuil dat overal in de stad Bukavu te vinden is, en wij willen de kans benutten om dit afval spreekwoordelijk in “goud” om te zetten. En het “goud” dat gezocht wordt is een materiaal dat helpt de stad Bukavu schoon te maken door de aanleg van voetpaden.”

Circulaire economie

Het hoofd van Kivu Tech zegt dat deze straatstenen in verschillende delen van de stad zullen worden gelegd, voor zuivere voetpaden, en uiteindelijk ook voor zuivere wegen. “Dit project is een circulaire economie, waarbij verschillende spelers op verschillende niveaus betrokken zijn” legde hij uit. Op het niveau van de inzameling zijn er jonge ondernemers betrokken. Eenmaal ingezameld stellen zij het afval ter beschikking van degenen die het sorteren, daarna is er de tussenkomst van degenen die het omzetten, en daar zullen we ons specifiek bezighouden met het plastic afval. En het andere afval zal aan ondernemers worden gegeven die ze in meststof zullen omzetten, enzovoort. Ons afval zal worden verwerkt tot straatstenen, en deze straatstenen zullen worden gelegd op een zeer zichtbare plaats in de stad Bukavu. Het doel is de stad schoon te maken door afval in te zamelen en er straatstenen van te maken om onze voetpaden en, waarom ook niet, onze wegen schoon te maken,” legt hij uit.

Dit initiatief komt op een moment dat de stad Bukavu te kampen heeft met onveiligheid op haar verschillende verkeersaders, hetgeen bijdraagt tot de aantasting van de leefomgeving. Verscheidene wegen zijn ook in slechte staat en hebben vaak geen voetpaden. Het project “l’Or dans nos poubelles”, dat gedurende vier maanden in de stad Bukavu zal worden uitgevoerd, moet niet alleen bijdragen tot de netheid van de stad door het inzamelen van afval, maar ook tot de verbetering van het imago van de stad door het leggen van deze straatstenen.

© CongoForum, 27.09.21

Beeld: Bukavu

Bron: Congolese media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.