Clean Plast probeert afvalberg kleiner te maken in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – Jeanne Bopena heeft een hoop afval verzameld, en komt het nu laten wegen: 6 kilogram. Ze glimlacht wanneer ze 1.500 Congolese frank (0,75 dollar) ontvangt voor het afval dat ze aflevert bij Clean Plast, een bedrijf in Kinshasa dat plastic recycleert en zo wil helpen om de afvalbergen in de hoofdstad kleiner te maken.

In de grote hangar van Clean Plast werken een stuk of 20 mannen in groene T-shirts. Ze dragen rode handschoenen en sorteren al het ontvangen plastic afval.

“Ik kom hier vaker”, vertelt Jeanne (39). “Vandaag heb ik niet veel verkocht. Sinds de opening van deze fabriek kom ik hier allerlei soorten plastic afval verkopen, en zo kan ik makkelijker eten geven aan mijn familie”.

In de Congolese hoofdstad wonen op zijn minst 12 miljoen mensen. Kinshasa is berucht om het vele afval dat er overal te zien is, jammer genoeg ook in de rivieren. In plaats van ‘Kin la belle’ wordt dan ook vaak gesproken van ‘Kin la poubelle’, berichten Radio Okapi en persagentschappen.

“Bij Clean Plast verzamelen en recycleren we alle soorten plastic afval van Kinshasa”, zegt directeur Alexander Bamanisa. “Zo willen we de stad schoner maken”.

Kingabwa

Clean Plast, opgericht in 2018, ligt in Kingabwa. Er werken in totaal zo’n 100 mensen. Volgens technisch directeur Jagdeep Pandya draait de fabriek nog maar op 20% van haar capaciteit.

In samenspraak met het stadsbestuur installeerde Clean Plast 15 sites waar plastic afval wordt ingezameld. Iedere dag wordt zo circa 10 ton afval bijeengebracht. Het idee is om op termijn minstens twee sites te hebben in elke gemeente van Kinshasa en zo 4.000 ton afval per maand in te zamelen, aldus Bamanisa.

Heel wat inwoners zoals Jeanne Bopena voeren plastic afval aan in zakken of met karren. Bij Clean Plast vind je flessen, zakjes, stoelen, tafels, bidons, poppen enzovoort. Het bedrijf vermaalt al het plastic om er nieuwe dingen mee te maken.

“We werken ook samen met grote fabrikanten van plastic producten”, legt Pandya uit. “Zij sturen hun afval naar ons en wij maken daar nieuwe dingen mee”. Alexander Bamanisa: “We mikken erop om een heel gamma van gerecycleerde producten te ontwikkelen die in Kinshasa zijn gemaakt”.

Korrels

Wanneer het plastic afval is vermalen en door de ‘compactor’ is gepasseerd, komt het terecht op een soort lopende band. Zo belandt het materiaal in een ander deel van de fabriek, waar het wordt gesmolten. Uiteindelijk wordt er een soort korrels van gemaakt dat als grondstof kan worden verkocht aan ondernemingen die plastic producten produceren.

Het idee voor Clean Plast kreeg vorm omdat de hoeveelheden plastic afval in Kinshasa almaar groter werden, aldus Bamanisa. “Wij wilden helpen om een duurzame oplossing voor het probleem te vinden”, luidt het.

In Kinshasa zijn er diverse private initiatieven, bedacht door organisaties voor milieubescherming. Maar het lukt niet om het afvalprobleem voldoende onder controle te krijgen.

De Europese Unie steunde een aantal jaar lang een project in 9 gemeenten van Kinshasa, maar dat eindigde in augustus 2015. En in oktober 2019 gaf president Félix Tshisekedi het startsein voor ‘Kin Bopeto’, een campagne om de hoofdstad een stuk schoner te maken. Maar die campagne leverde nog niet veel zichtbare resultaten op. Er werden alleen wat vuilnisbakken geplaatst in sommige wijken van Kinshasa.

© CongoForum, 18.10.21 (db)

Beeld – bron: archief (weg in Lingwala ); Radio Okapi/Ph. John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.