UNHCR start repatriëring van 6.160 Centraal-Afrikaanse vluchtelingen (CongoForum)

NOORD-UBANGI- De UNHCR is begonnen met de repatriëring van meer dan zesduizend Centraal-Afrikaanse vluchtelingen die in Noord- en Zuid-Ubangi verblijven. Het is de bedoeling dat alle vluchtelingen voor eind december 2021 naar hun land kunnen terugkeren. Dat meldt Digitalcongo.net. 

De operatie is onder leiding van  de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen (UNHCR) in samenwerking met de regeringen van de DRC en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) afgelopen weekend van start gegaan.

Volgens de bron (radiookapi.net) bracht het eerste wegkonvooi 250 passagiers van het Mole-kamp in Zongo in de DRC naar Bangui en de veilig geachte omliggende gebieden in de CAR.

Oversteek rivier

Deze mensen staken per walvissloep (of ‘baleinière’) de Ubangi-rivier over naar Bangu. Naast de eerste levensbehoeften die zij in hun bagage hadden, beschikten sommigen ook over burgerlijke documenten, geboorteakten en schooldiploma’s die zij tijdens hun toevlucht in de DRC hadden verkregen. Dezelfde bron voegt hieraan toe dat deze vrijwillige repatrianten vergezeld werden door de burgemeester van Zongo. Zij werden verwelkomd door de Centraal-Afrikaanse premier, omringd door de vertegenwoordiger van UNHCR/RCA, de humanitaire coördinator, de ambassadeur van de DRC in de CAR en VN-agentschappen.

De Centraal-Afrikaanse premier betuigde zijn dankbaarheid aan de DRC voor de “gastvrijheid die aan zijn landgenoten werd betoond” alsook aan de UNHCR voor de “verleende steun” tijdens hun verblijf in de DRC.

Met het oog op de preventie van COVID-19, werden de repatrianten gescreend, werd hun temperatuur  gemeten en kregen ze mondmaskers. In totaal hebben 9.713 personen, waaronder 2.797 gezinnen uit de kampen Boyabu, Mole en Inke, te kennen gegeven dat zij naar hun land wensen terug te keren. De UNHCR is van plan om tegen eind december 6.160 mensen te repatriëren.

© CongoForum, 27.10.21 (edm)

Beeld: (archief) Centraal-Afrikaanse vluchtelingen in Zongo, Zuid-Ubangi, een Congolese stad tegenover Bangui, Centraal-Afrikaanse Republiek

Bron: gemeentehuis van Zongo


Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.