Het Congolese stripverhaal: rondetafelgesprek over de stand van zaken en perspectieven (CongoForum)

KINSHASA/BRUSSEL- Het Congolese stripverhaal, zijn stand van zaken en zijn vooruitzichten, stonden centraal tijdens een rondetafelgesprek afgelopen zondag, op de slotdag van de Grote Literaire Opkomst van Kinshasa, op het Kunstenaarsplein, bij de Victoire-rotonde. Daarna volgde de presentatie van het stripverhaal “Sambolé” van Jean-Paul Bindo, maar ook “Kuluna girls” van Mola Boyika of “Miss Diva” van Jerem Nsingi. Dat meldt Actualité.cd.

De ‘Grande Rentrée Littéraire’ van Kinshasa (Grote Literaire Opkomst van Kinshasa) is een van de belangrijkste activiteiten van de delegatie van het Centre Wallonie-Bruxelles in Kinshasa.

Voor Jean-Paul Bindo, die tot de auteurs van “Sambolé” behoort, is de stripsector in volle renaissance, maar is er nog werk aan de winkel.

“De stripsector is net uit zijn as herrezen en wij zijn hier om te blijven, om voor een lange tijd te blijven. Strips waren verdwenen omdat er een tekort was aan materiële middelen, maar ook aan mankracht. Want toen er geplunderd werd, net daarna, vonden de ouders het moeilijk om hun kinderen de vrijheid te geven om het vak van tekenaar uit te oefenen en alles wat om de negende kunst draait. En in de tussentijd, tot op de dag van vandaag, hebben we nog steeds geen papierindustrie, we hebben dit tekort aan grondstoffen,” zei hij.

Hij zou ook graag zien dat kinderen die tekentalent of het vuur hebben om te tekenen, niet de deur wordt gewezen om dat te doen, want je kan leven van het tekenen, dat geldt overigens niet alleen voor het stripverhaal, maar ook in illustraties, met schilderen en vele andere dingen die daaromheen draaien, vertelt hij.

Het stripverhaal “Sambolé” heeft tot doel de Congolezen en de bevolking van Kinshasa weer met elkaar in contact te brengen, zo nodig door te lezen. Het bevat 4 verhalen die zowel afwisselend als informatief zijn. Het doel is praktische hulpmiddelen voor het dagelijks leven aan te reiken. Een tweede uitgave is momenteel in voorbereiding.

Nieuwe dynamiek van het stripverhaal

Een van de panelleden, de striptekenaar en auteur van Miss Diva, Jérémie Nsingi, stelde de vereniging ‘Nouvelle dynamique de la bande dessinée’ (Nieuwe dynamiek van het stripverhaal) voor, een vereniging van striptekenaars die zich inspannen om de breuk te overbruggen die het Congolese stripverhaal heeft doorgemaakt na de plunderingen die tot de sociale crisis hebben geleid. Zij werken met name om de prijs van strips te verlagen, zodat een groot aantal mensen ze kan kopen. Zij doen activiteiten met leerlingen op scholen, zij werken ook mee om te verschijnen of deel te nemen aan verschillende culturele activiteiten in binnen- en buitenland.

“Wij organiseerden deze vereniging om de zaken wat te veranderen door het werk te doen dat de ouderlingen zouden moeten doen, maar niet hebben gedaan ondanks de geweldige financiering die ze al jaren hebben. We hebben een groep gevormd om de leiding over onszelf te nemen. We passen het advies toe dat we altijd aan de ouderen hebben gegeven, om het beeld van het Congolese stripverhaal dat we aan de jeugd van vandaag willen presenteren, te veranderen,” zei hij.

Centre Wallonie-Bruxelles

De ‘Grande Rentrée Littéraire’ van Kinshasa (Grote Literaire Opkomst van Kinshasa) is een van de belangrijkste activiteiten van de delegatie van het Centre Wallonie-Bruxelles in Kinshasa. Het brengt alle spelers van de boekensector samen, verspreid over verschillende standen. Op tafels of op de grond sieren boeken het Kunstenaarsplein in Kinshasa, een ware verademing voor literatuurliefhebbers en een gelegenheid om de minder gepassioneerden te verleiden. Schrijvers en uitgevers maken van de gelegenheid gebruik om de problemen waarmee zij worden geconfronteerd, kenbaar te maken, te bespreken en oplossingen te vinden. Het wordt één keer per jaar gehouden, meestal in september.

© CongoForum, 04.11.2021

Beeld-bron: Jean-Paul Bindo / Blanchar Katembwa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.