Koffi Olomide vertelt over plannen als ‘ambassadeur van Congolese cultuur’ (CongoForum)

KINSHASA – Zanger Koffi Olomide heeft onlangs verteld wat hij allemaal van plan is in zijn eerste jaar als ‘ambassadeur van de Congolese cultuur’. Koffi pakte uit met een aantal plannen, meldde Actualité.cd. Op 15 april 2022 plant de artiest een bezoek aan het AfricaMuseum in Tervuren, waar er een collectie van 8.000 Congolese muziekinstrumenten is.

Hij hoopt het museum samen met zijn collega’s Gims en Dadju Djuna te bezoeken. Ook zij zijn ambassadeurs van de Congolese cultuur. Op 16 april wil Koffi in Brussel een pleidooi houden voor de teruggave van Congolese muziekinstrumenten die werden meegenomen tijdens de koloniale periode. “Zo zullen Congolese kinderen de geschiedenis van de muziek kunnen leren”, luidde het. De artiest wil aan de Belgische overheid vragen om in Kinshasa een museum van de Congolese muziek te bouwen. Verder zou de Congolese rumba verplichte leerstof op school moeten worden, vindt Koffi.

En de artiest heeft nog meer plannen. Zo hoopt hij op een symposium over schoolboeken over de geschiedenis van de rumba. Op 24 april wil Koffi een aantal ‘levende monumenten van de rumba’ ontmoeten, naar aanleiding van het feit dat Pampa Wemba dan zes jaar overleden zal zijn. Op 21 mei moet er dan weer een colloquium plaatsvinden over ‘actieve culturele diplomatie’. Dat colloquium zal worden georganiseerd door het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken. Op 21 juni wil Koffi Olomide in de Nationale Assemblee uitpakken met een wetsvoorstel dat mikt op de invoering van de ‘Nationale Dag van de Rumba’.

In december van dit jaar zou er een staten-generaal moeten plaatsvinden over ‘economie in de muziek’. Koffi kreeg overigens in februari een diplomatiek paspoort. Binnenkort wil de zanger het nieuwe album ‘Légende’ op de markt brengen.

© CongoForum, 18.03.22 (db)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.