Zuid-Kivu: Unesco tracht relatie tussen pers en politie te verbeteren (CongoForum)

BUKAVU – Unesco organiseert momenteel in Bukavu (Zuid-Kivu) een training voor politiemensen en journalisten. Deze training moet aan de deelnemende politiemensen duidelijk maken wat de rol van journalisten precies is, bericht Radio Okapi. Aan journalisten wordt dan weer uitgelegd ‘dat de persvrijheid in uitzonderlijke omstandigheden wordt ingeperkt’, klinkt het.

De organisatoren willen professionele en harmonieuze verhoudingen tussen pers en politie bevorderen. Unesco is zich ervan bewust dat journalisten nog altijd veel repressie ondervinden bij manifestaties, niet alleen in de DR Congo overigens. Meer dan eens treedt de politie hardhandig op en trekt ze zich weinig aan van de persvrijheid. “Journalisten worden gewelddadig aangepakt, hun camera’s of microfoons worden in beslag genomen”, zegt Joseph Poto Poto van Unesco/Kinshasa. “Sommigen worden zelfs geconfronteerd met kogels.”

Unesco wil daarom politieagenten en journalisten samen bijscholen en zo bereiken dat de pers beter wordt beveiligd bij betogingen en openbare bijeenkomsten.

© CongoForum, 12.05.22 (db)

Beeld: Bukavu

Bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.