DRC: 3 dagen nationale rouw voor Patrice Lumumba (CongoForum)

KINSHASA- Alle Congolese vlaggen hangen vanaf vandaag, maandag 27 juni halfstok. Die gebeurtenis markeert volgens Radio Okapi het begin van een driedaagse nationale rouwperiode die de DRC houdt ter nagedachtenis van haar nationale held en vader van de onafhankelijkheid, Patrice Emery Lumumba, die in 1961 werd vermoord.

De rouw wordt gevierd na de bedevaartsreis van Lumumba’s relikwie, een tand. De reis begon op 16 juni vanuit Brussel in België met een korte tussenstop in Kinshasa voor ‘Lumumba-ville’, Onalua (de geboorteplaats van de pionier van de Congolese eerste ministers), Kisangani, en Shilatembo in Haut-Katanga, waar hij samen met Maurice Mpolo en Okito werd vermoord.

Een nieuwe etappe met de aanwezigheid van alle Congolese functionarissen begon op de luchthaven van N’djili vanaf 8 uur, alles volgens het programmaboekje van het protocol van het Congolese presidentschap onder leiding van Félix Tshisekedi, het Congolese staatshoofd.

Na de landing van het vliegtuig en de erewacht, betuigde de president van de Republiek zijn eer voor de kist van de eerste Eerste Minister van het onafhankelijke Congo. De president werd gevolgd door andere Congolese functionarissen.

In de vroege namiddag begon in het ‘Palais du peuple’ een nieuwe reeks huldeblijken met de ontvangst van de kist door de voorzitters van de ‘Assemblée Nationale’ en de Senaat. Hier vonden de tentoonstelling en een meditatief moment plaats.

Staatshoofden en buitenlandse delegaties

Op dinsdag 28 juni zullen de staatshoofden en buitenlandse delegaties in Kinshasa aankomen.

Na een kort bezoek aan de residentie van de familie op woensdag 29 juni zullen alle ambtenaren, met inbegrip van de buitenlandse staatshoofden, deelnemen aan de ceremonie van de kranslegging en de postume onderscheiding van Maurice Mpolo en Joseph Okito, metgezellen van wijlen Patrice Emery Lumumba.

Daarvóór zullen ze door het kabinet van de premier trekken, waar ook alle ere-premiers hem eer zullen bewijzen.

Het hoogtepunt van het programma vindt plaats op donderdag 30 juni met de begrafenisplechtigheid bij het Patrice Emery Lumumba-monument op de Place de l’Echangeur in Limete.

Verschillende toespraken, onder meer van de familie en van het staatshoofd Félix Tshisekedi, zullen aan deze begrafenisplechtigheid voorafgaan.

© CongoForum, 27.06.22

Beeld-bron: Congolese media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.