Noord-Kivu: begrafenis van tien jongeren gedood tijdens anti-Monusco demonstratie (CongoForum)

GOMA – Op vrijdag 5 augustus zijn in Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, de lichamen begraven van tien mensen die zijn gedood tijdens betogingen tegen de VN-missie. De mensen van Goma waren erg emotioneel. Ze uitten hun pijn en zongen. Tijdens de verschillende begrafenisplechtigheden kon men de droefheid op de gezichten van familieleden en anderen zien.

De families van de slachtoffers waren ontroostbaar in Goma, waar twee weken geleden bloedige anti-Monusco demonstraties uitbraken.

De stoffelijke resten werden op de esplanade van het Stade de l’Unité gelegd. Plaatselijke autoriteiten, leiders van de civiele samenleving en leden van burgerbewegingen brachten hulde aan de demonstranten. Omringd door een groot aantal inwoners van Goma, jonge activisten en familieleden, werden de doden begraven.

In Goma, Butembo, Beni en Uvira vonden demonstraties plaats om het onmiddellijke vertrek van de VN-missie in de DRC (Monusco) te eisen. Vele Congolezen zijn van mening dat Monusco niet in staat is het oosten van het land te stabiliseren. Maar de demonstraties zijn bloedig verlopen, met tientallen doden en vele gewonden tot gevolg.

CongoForum, 06.08.22

Beelden – bron: CongoForum / Paulin Munyagala

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.