Oost-Congo: VN telt 5,1 miljoen ontheemden (CongoForum)

GOMA- In een perscommuniqué van maandag 15 augustus heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties (VN) bekendgemaakt dat zij 5,1 miljoen ontheemden in het oostelijk deel van de Democratische Republiek Congo heeft geteld.

In de vier provincies van de oostelijke DRC (Ituri, Noord-Kivu, Zuid-Kivu en Tanganyika) heeft de IOM volgens de Displacement Tracking Matrix (DTM) in mei 2022 5.162.821 binnenlandse ontheemden en 3.293.026 repatrianten geïdentificeerd, die in 64% van de beoordeelde dorpen aanwezig waren. Volgens dezelfde bron getuigen deze cijfers van de situatie van onveiligheid, ziekte en natuurrampen die het land teisteren.

Voor de IOM blijft de Democratische Republiek Congo kampen met gewapende, interetnische en intercommunautaire conflicten, natuurrampen en uitbraken van ziekten, die een van ’s werelds meest complexe en langdurige crisissen hebben veroorzaakt.

Aanzienlijke toename van aantal ontheemden

De aanhoudende dreiging van geweld en onveiligheid, vooral in de oostelijke provincies, en de recente heropleving van gewapende conflicten en geweld tussen gemeenschappen in de provincies Noord-Kivu en Ituri hebben volgens dezelfde bron geleid tot een aanzienlijke toename van de ontheemding van de bevolking in het afgelopen jaar.

Bovendien lopen miljoenen mensen gevaar en worden nog eens duizenden mensen getroffen door nieuwe uitbraken van cholera en COVID-19.

“De situatie vertoont geen tekenen van herstel in de nabije toekomst en zal in de komende maanden waarschijnlijk verslechteren door de toenemende spanningen in de regio en het komende verkiezingsproces, dat een negatieve invloed kan hebben op de veiligheidssituatie”, waarschuwt de IOM.

Gezien de behoefte aan nauwkeurige informatie die door de autoriteiten is overeengekomen, voert de IOM sinds 2018 via de Movement Monitoring Matrix beoordelingen van de mobiliteit uit. Die worden uitgevoerd in de provincies Ituri, Noord en Zuid Kivu en Tanganyika en hebben het doel ramingen te verstrekken over de aanwezigheid, het aantal getroffen bevolkingsgroepen, de redenen voor de ontheemding, de duur van de ontheemding en de specifieke behoeften binnen welbepaalde plaatsen.

© CongoForum, 16.08.22

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.