Uitspraken Rwandese minister wakkeren woede in Congo aan (CongoForum)

KIGALI – De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Vincent Biruta, kwam aan het woord bij Radio France International. “Het doet er weinig toe of het nu gaat om 20, 30 of honderden Rwandese militairen in het oosten van de  DR Congo”, verklaarde Biruta. De Congolese zender Ouragan FM reageert boos op de uitspraak van de Rwandese minister.

Vincent Biruta wilde niet de juistheid bevestigen van een recent verschenen rapport van VN-deskundigen. Volgens dat rapport mengt Rwanda zich op diverse manieren in Congolese aangelegenheden, ook door het inzetten van eigen militairen in Oost-Congo.

Kigali gaat ervan uit dat er “een plan is om Rwanda aan te vallen vanuit Congo”. “De rebellen van M23 zijn een Congolese beweging die grotendeels bestaat uit personen die Kinyarwanda praten. Ze praten die taal om historische redenen. Zij liggen niet aan de basis van het huidige probleem”, vindt Biruta.

Maar Ouganda FM is van mening dat de Rwandese minister niet langer verbergt dat er Rwandese soldaten in Congo zijn. “Een aantasting van de onschendbaarheid van het Congolese grondgebied.”

De Rwandese regering is boos op de Congolese autoriteiten die, in haar ogen, samenwerken met de Rwandese Huturebellen (FDLR). “Wij worden aangevallen vanuit Congo”, stelt Kigali. “Een schending van onze soevereiniteit en van ons grondgebied, een bedreiging voor de veiligheid van ons land.”

Volgens Ouganda FM moet de DR Congo nu precies in kaart brengen welke schade de Rwandese inmenging op diverse vlakken veroorzaakte. Daarna zouden de VN sancties moeten opleggen aan Rwanda.

© CongoForum, 08.08.22 (db)

Beeld – bron: Mediacongo.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.