APLC vraagt speciale anticorruptiewet en betere bescherming van klokkenluiders, slachtoffers en getuigen (CongoForum)

KINSHASA –  Het APLC, het Agentschap dat corruptie moet aanpakken in de DR Congo, vraagt een speciale wetgeving tegen corruptie en ook een betere bescherming van klokkenluiders, slachtoffers en getuigen.

Sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie op 31 oktober 2003 wordt elk jaar op 9 december de Internationale Dag tegen Corruptie gevierd om de aandacht van het publiek te vestigen op de corruptiebestrijding. Het thema van dit jaar is: “Corruptie aan de kaak stellen en democratische waarden verdedigen”.

Thierry Mbulamoko, coördinator van het Agentschap voor preventie en bestrijding van corruptie (APLC), geeft president Félix Tshisekedi een pluim omdat hij besloot een echt agentschap te laten oprichten. Het Agentschap moet de strijd tegen corruptie in het land opvoeren.

“Corruptie is een ziekte voor democratische regimes. Het vertrouwen van het publiek en de legitimiteit van de politiek worden erdoor aangetast. Corruptie ondermijnt het vermogen van de staat om onze instellingen te versterken die groei en ontwikkeling kunnen ondersteunen. Wij moeten hulde brengen aan de inzet van de president, die meteen na zijn aantreden de controle-instellingen nieuw leven heeft ingeblazen en het APLC heeft opgericht.”

60 procent minder corruptie tegen 2026

Mbulamoko herinnert eraan dat de DR Congo de plaag van corruptie minsens 60% kleiner wil maken tegen 2026. “We kunnen geen oorlog voeren zonder een echte strategie. Daarom heeft de DR Congo een nationale anticorruptiestrategie aangenomen, waarvan de algemene doelstelling is de integriteit te versterken en de corruptie tussen 2022 en 2026 met ten minste 60 procent te verminderen. Deze strategie is gebaseerd op opsporing, preventie en repressie.”

Volgens de coördinator van het APLC moet Congo het juridisch arsenaal versterken met een speciale anticorruptiewet en een wet ter bescherming van klokkenluiders, getuigen, deskundigen en slachtoffers van corruptie.

“Ondanks alle vooruitgang zijn wij vastbesloten om de uitdagingen aan te gaan: versterking van het rechtskader door middel van een speciale anticorruptiewet en een wet inzake de bescherming van klokkenluiders, getuigen, deskundigen en slachtoffers van corruptie. Dit is een zaak van alle burgers, een zaak van iedereen, een patriottische plicht om samen de trend te keren voor een nieuw Congo.”

Oost-Congo

De verantwoordelijke van het APLC verwijst ook naar de instabiliteit in Oost-Congo. “Ik kan mijn betoog niet afsluiten zonder de agressie van Rwanda tegen ons land aan te klagen. Corruptie en agressie hebben dramatische gevolgen voor onze broeders en zusters in het oosten. Ik wil mijn volledige steun betuigen aan het staatshoofd, de opperbevelhebber van onze strijdkrachten, de regering en onze dappere soldaten.”

De Democratische Republiek Congo staat op de 169ste plaats van de 180 landen in de corruptieperceptie-index (CPI) van Transparency International voor de editie 2021, met een score van 19 op 100, vergeleken met 18 op 100 het jaar daarvoor.

© CongoForum, 09.12.22 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/ John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.