Boma: burgemeester Niongo geeft fakkel door aan opvolger (CongoForum)


BOMA – De dag na de benoeming van haar opvolger als burgemeester van Boma heeft Marie-Josée Niongo de lokale ambtenaren waarmee ze 14 jaar lang samenwerkte, bijeengebracht om afscheid te nemen en hen vooral te vragen om de nieuwe burgemeester en zijn plaatsvervanger goed te ondersteunen.

Marie-Josée Niongo was vele jaren lang burgemeester in Boma, de op één na grootste stad van Centraal-Kongo, legt de site InfoBasCongo uit. Op 26 november 2022 nam ze op emotionele wijze  afscheid van haar trouwe medewerkers. Zij wordt in opdracht van President Tshisekedi opgevolgd door Senghor Mbutiyibi die Claudelle Phemba naast zich krijgt.

Mevrouw Niongo riep haar vroegere medewerkers aan om de nieuwe autoriteiten te verwelkomen, hen te respecteren en hun instructies uit te voeren.  “Jullie hebben het voor mij gedaan, ik smeek jullie het meer en beter te doen voor degenen die mij vervangen”, verklaarde de uittredende burgemeester.


Positieve beoordeling

Marie-Josée Niongo blikte terug op de voorbije jaren en somde een aantal verwezenlijkingen op die er kwamen ondanks moeilijke omstandigheden. Ze verwees naar de bouw van bruggen en loopbruggen, zandwegen, drinkwaterprojecten in afgelegen delen van Boma en acties op het gebied van gezondheid, sport, onderwijs. “Onder onze leiding heeft Boma met de gouverneurs Mbadu en Justin Luemba betonnen wegen gekregen omdat het budget van het stadhuis te klein was”, voegde ze er nog aan toe. 

Economisch gaat het niet zo goed in Boma. Het stadsbestuur richtte zich dan tot de gouverneur van Centraal-Kongo, Guy Bandu. “Met de hulp van het maatschappelijk middenveld, het havenbestuur, de notabelen, de burgerbeweging “Boma telema”, het UKV en het ISP, kortom met de steun van alle inwoners, konden we de gouverneur ertoe bewegen een provinciale workshop te organiseren waarbij talrijke aanbevelingen werden gedaan om de stad uit deze crisis te halen”. Niongo drukte haar voormalige medewerkers dan ook op het hart om goede banden te onderhouden met de gouverneur.

Als alles volgens verwachting verloopt, zal het volgend jaar mogelijk worden om voertuigen te laten lossen in de haven van Boma. Die activiteit zou de stad aanzienlijke extra inkomsten kunnen opleveren. Het zou ook een stimulans zijn voor de plaatselijke economie. Nieuws waarop het aanwezige publiek uitgelaten reageerde.

© CongoForum, 09.12.22 (em)

Beeld – bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.