Leger beschuldigt M23 en Rwanda van aanvallen op zijn posities ondanks staakt-het-vuren (CongoForum)

KALIMA – De strijdkrachten van de DR Congo (FARDC) beschuldigen de door Rwanda gesteunde M23-rebellen ervan hun posities op donderdag 1 december in Kalima te hebben aangevallen. Dat gebeurde terwijl de FARDC het staakt-het-vuren naleeft dat sinds de minitop van Luanda op woensdag 23 november is afgekondigd.

Deze verklaring werd volgens Radio Okapi afgelegd door de militaire woordvoerder van het Congolese leger, generaal Sylvain Ekenge. Volgens hem saboteren Kigali en M23 alle beslissingen van de staatshoofden uit de regio.

“Dit offensief van de Rwandese strijdkrachten toont de oorlogszuchtige bedoelingen aan van de machthebbers in Kigali, die vastbesloten zijn om de besluiten van de staatshoofden van de subregio en de initiatieven van de Afrikaanse Unie, de Oost-Afrikaanse staten en de internationale gemeenschap voor de terugkeer van vrede en veiligheid in het oostelijk deel van de Congo te saboteren”, stelt generaal Ekenge.

Op het slagveld in Rutshuru blijven het Rwandese leger en de M23 hun posities versterken, aldus de FARDC-woordvoerder. “Ondanks het bindende draaiboek van de minitop van Luanda is er op het terrein geen terugtrekking van de Rwandese troepen of M23-terroristen waargenomen. Integendeel, er is een versterking van troepen en materieel uit Rwanda.”

Ekenge gaf zijn commentaar tijdens een persbriefing die de minister van Communicatie en Media samen met zijn collega’s van Mensenrechten en Sociale Zaken had georganiseerd.

De briefing werd rechtstreeks uitgezonden op de Congolese nationale radio en televisie (RTNC).

© CongoForum, 02.12.22 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/(archief)Eddy Marckis

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.