Senaat: vice-premier Eve Bazaiba geeft uitleg over vervuiling Kasaï-rivier (CongoForum)

KINSHASA – Eve Bazaiba, vice-premier belast met Milieu en Duurzame ontwikkeling, lichtte de leden van de Senaat donderdag in over de vervuiling van de rivieren Tshikapa en Kasaï en andere zijrivieren, veroorzaakt door het mijnbouwbedrijf Katoka Mining uit Angola. Dat berichten ACP en Mediacongo.

Mevrouw Bazaiba, die antwoordde op een mondelinge vraag van senator Denis Kambayi, had het over de context en over de ramp uit de periode juli-september 2021. Die ramp trof een aantal delen van Congo, waaronder Kamonya, Idiofa, Oshwe, Mushie en Kwamouth, oftewel bijna 89.000 vierkante kilometer en 24 procent van het nationale grondgebied.

De vice-premier ging op missie naar het gebied. In de Senaat sprak ze over de bevindingen van een aantal deskundigen. Er is vastgesteld dat het water ook vanzelf herstelt. 

“De vervuiler betaalt”

Volgens Bazaiba is het dossier een zaak voor diverse ministeries, waaronder Regionale Integratie en Plattelandsontwikkeling. Ze onderstreepte de noodzaak om het ‘internationale plan voor waterbeheer’ uit te voeren en de milieuschade te herstellen. “De vervuiler betaalt”, klonk het in de Senaat. Bazaiba ziet ook de noodzaak om duidelijke regels te hebben en toe te passen voor de mijnuitbaters.

Senator Kambayi vindt het belangrijk dat de ramp wordt geëvalueerd en dat er lessen worden uit getrokken voor de toekomst.

Tijdens het debat in de Senaat ging het ook over de milieuvervuiling in Kinshasa, de certificering van hulpbronnen, het afvalbeheer in de hoofdstad, schadevergoedingen en andere punten. Diverse senatoren toonden zich bezorgd over de internationale dimensie van de zaak, terwijl Congo zichzelf graag profileert als ‘een land met oplossingen’. De senatoren zijn van mening dat de internationale gemeenschap verplicht is om de Congolese bossen te beschermen.

De minister van Milieu kreeg 24 uur om te reageren op de bedenkingen en opmerkingen van de Senaat.

© CongoForum, 09.12.22 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Congolese Senaat

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.