Financiële transfers bij Perenco komen ‘inner circle’ Kabila ten goede (PPLAAF)

PARIJS – De Franse oliemaatschappij Perenco heeft in 2014 en 2015 in totaal bijna 1,3 miljoen dollar overgemaakt aan vennootschappen uit de entourage van gewezen president Joseph Kabila. Dat zegt het ‘Plateforme de Protection des Lanceurs d’Alerte en Afrique’ (PPLAAF), dat verwijst naar onderzoek van Mediapart en Investigate Europe.

Het informatielek ‘Congo Hold-up’ leidde al sinds november 2021 tot onderzoeken en berichtgeving over financiële malversaties. “Uit de documenten blijkt dat de private bank BGFIBank werd ingeschakeld om overheidsgeld en natuurlijke rijkdommen in de DR Congo te verdonkeremanen. Dit diende vooral om de entourage van ex-president Kabila te verrijken.”

In 2014 en 2015 voerde Perenco 14 transfers uit naar vennootschappen uit de entourage van Kabila. PPLAAF verwijst met name naar de Belgische Congolees Alain Wan en zijn jeugdvriend Marc Piedboeuf. Perenco ontkende geld te hebben overgemaakt aan de betrokken vennootschappen.

Wan en Piedboeuf hebben ook aandelen in het bedrijf MW Afritec dat in 2014 en 2015 geld ontving van het Congolese filiaal van Perenco. Het Franse Perenco zegt dat er slechts tot 2010 commerciële banden waren met MW Afritec.

In Frankrijk lopen er ook onderzoeken naar Perenco, meer bepaald rond het omkopen van ambtenaren.

PPLAAF, opgericht in 2017, neemt het op voor klokkenluiders en verdiept zich in een aantal praktijken die de belangen van de Afrikanen schaden.

Bron: persbericht PPLAAF, 20.07.23

www.pplaaf.org

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.