Europese Unie legt langetermijnstrategie in Congo uit (persbericht)

KINSHASA – De Europese Unie is consequent de belangrijkste partner van het land geworden, met een langetermijnstrategie die is afgestemd op de behoeften, uitdagingen en eisen van de Democratische Republiek Congo. Concrete en tastbare resultaten getuigen hiervan, aldus een persbericht van de EU.

Het ontwikkelingssamenwerkingsprogramma van de EU met de DR Congo voor de periode 2021-2024 gaat over 424 miljoen euro. De gemeenschappelijke doelstellingen van dit partnerschap zijn de stabilisering van het land, de vermindering van de ongelijkheid en de bescherming van het milieu. De prioritaire gebieden van het programma – bestuur, vrede en veiligheid, menselijke ontwikkeling, steun voor duurzame ontwikkeling en het maatschappelijk middenveld – beantwoorden aan de concrete behoeften en uitdagingen van de bevolking en zijn het resultaat van echte besprekingen met de Congolese autoriteiten.

De steun van de Europese Unie voor elektrificatieprojecten is een goede illustratie van de toegevoegde waarde van dit partnerschap. Zo is Virunga Energie, de Congolese kampioen op het gebied van elektriciteit, bijvoorbeeld uitgegroeid tot de tweede grootste operator van het land, met meer dan 25.000 aangesloten woningen en 1.300 aangesloten bedrijven. Om deze dynamiek te versterken, wordt binnenkort een investeringsplatform, ElectriFI, operationeel. Met haar acties helpt de EU investeerders aan te trekken in de DR Congo, de ondernemingsdynamiek te stimuleren en de Congolese privésector te bevorderen. De rurale gebieden bij Yangambi in Tshopo en de stedelijke gebieden Faradge en Tatu in Haut-Uélé worden nu van energie voorzien door Congolese bedrijven die Europese steun hebben gekregen om zich te ontwikkelen.

Onze acties ondersteunen ook de sociale sectoren. Dankzij dit partnerschap hebben meer dan 11 miljoen mensen in acht provincies in het westen, midden en oosten toegang tot diensten van betere kwaliteit op het gebied van gezondheidszorg, het verminderen van ongelijkheid en onderwijs.

Aangezien vrede en veiligheid een van onze gedeelde prioriteiten is, verleent de EU rechtstreeks en via haar lidstaten steun aan de strijdkrachten van de DR Congo (FARDC). Op 20 juli heeft de Europese Raad een steunmaatregel van 20 miljoen euro goedgekeurd voor de uitrusting van de 31ste snelle-reactiebrigade van de FARDC die in Maniema is gestationeerd. De EU steunt al vele jaren de hervorming van de veiligheidssector als geheel.

De EU steunt de modernisering van het bestuur van de FARDC en zijn inspanningen om de burgerbevolking veiligheid te bieden, met name in Ituri. Zij helpt bij de opleiding van de Congolese nationale politie en de versterking van de wijkpolitie in Kinshasa, Equateur, Ituri en Kasai. Ze steunt ook de hervorming van de justitiële sector, met de nadruk op het herstel en de bouw van gevangenisinfrastructuur in dezelfde provincies. De EU steunt de gezamenlijke troepenmacht van de FARDC en het Congolees Instituut voor Natuurbescherming (ICCN) om de veiligheid van burgers en economische activiteiten rond het Virungapark te waarborgen. De totale inzet van de EU ter ondersteuning van initiatieven voor conflictpreventie, bemiddeling, vrede en veiligheid in de DR Congo vertegenwoordigt sinds 2003 bijna 500 miljoen euro.

Steun voor ‘oplossingslanden’ overal ter wereld

Via het initiatief “Groene Alliantie” maken de EU en haar lidstaten 583 miljoen euro vrij in de sectoren klimaatverandering, behoud van biodiversiteit, energie en steun voor bestuur, de lokale economie en voedselzekerheid in de Democratische Republiek Congo. Bijna 19 miljoen mensen in tien provincies verbeteren zo hun duurzame landbouwproductie.

In deze onrustige tijden van conflicten, en met name de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne, heeft de EU zich ingezet om de voedselzekerheid in Afrikaanse landen te waarborgen. In de DR Congo heeft zij tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken om de landbouwproductiecapaciteit en de veerkracht van de Congolese voedselsystemen te verbeteren, in het bijzonder de landbouwproductiecapaciteit in Noord-Kivu, Tshopo, Haut Katanga, Zuid-Ubangi en de afgelegen gebieden van Kinshasa, om zowel de rurale gebieden als de grote agglomeraties van het land te bevoorraden.

De EU neemt haar deel van de verantwoordelijkheid op in de strijd tegen de opwarming van de aarde en investeert massaal om de uitstoot in Europa te verminderen. Ze staat aan de zijde van landen die het slachtoffer zijn of lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering en die steun nodig hebben bij hun klimaattransitie. De DR Congo, die het potentieel heeft om een echt oplossingsland te worden voor het klimaat en de groene transitie, en de EU werken hiervoor samen op mondiaal niveau. Naar aanleiding van het Economisch Forum EU-Frankrijk-DR Congo, dat in maart 2023 in Kinshasa plaatsvond, hebben de EU en de DR Congo zich ertoe verbonden onderhandelingen te starten die moeten leiden tot een strategisch partnerschap rond kritieke ertsen zoals koper en kobalt, met bijzondere aandacht voor lokale toegevoegde waarde.

Global Gateway, nieuwe investeringsstrategie

De wereldwijde investeringsstrategie “Global Gateway” van de Europese Unie is gericht op het ontwikkelen van duurzame en betrouwbare verbindingen om burgers overal ter wereld van dienst te zijn. Team Europe concentreert zijn investeringen op het gebied van digitale technologie, klimaat en energie, gezondheid en onderwijs, en transport op “strategische corridors”, waaronder twee in de DR Congo: Douala-Bangui-Kisangani en de (Nationale weg) RN1. Dat is onderdeel van een groot programma van de Congolese regering om de Atlantische Oceaan met het zuidoosten van het land te verbinden. Honderden kilometers weg zijn aangelegd om het verkeer tussen Kinshasa en Kananga te vergemakkelijken. Het doel is om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren.

Ons dagelijks engagement toont aan dat de relatie tussen Europa en de Democratische Republiek Congo, en meer in het algemeen Afrika, bestaat uit ongeëvenaarde menselijke, culturele, geografische en economische banden. Dit langetermijn-partnerschap werd opnieuw bevestigd op de 6de topontmoeting tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie in februari 2022, toen meer dan 80 leiders van Afrika en Europa in Brussel bijeenkwamen om een ambitieuze agenda goed te keuren en een partnerschap voor vrede, veiligheid, solidariteit en welvaart op basis van gelijkheid, wederzijds respect en begrip te ondersteunen.

De Europese Unie zal zich samen met de Congolezen sterk blijven inzetten voor de bevordering van de economische ontwikkeling op basis van lokale toegevoegde waarde, om het creëren van banen en inkomsten, het duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen en voedselsoevereiniteit aan te moedigen.

© CongoForum, 01.09.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Rob Grant via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.