Investeringsfonds Kampani steunt boerencoöperatie Soprocopiv in Noord-Kivu (CongoForum)

BRUSSEL – Het investeringsfonds Kampani investeert in bedrijven van producentenorganisaties van kleine boeren in het Zuiden. De investeringsdoelen kunnen bedrijven of coöperaties zijn die agro-aanbod, landbouwproducten en hun derivaten produceren, verwerken, verhandelen en/of op de markt brengen. Een voorbeeld van de manier van werken is de investering in Soprocopiv in Noord-Kivu (DR Congo).

Soprocopiv is een boerencoöperatie die koffie, cacao en andere landbouwproducten inkoopt, verwerkt en op de markt brengt. Er zijn momenteel 9.636 leden ( 5.036 leden die Arabica-koffie produceren, 2.600 die Robusta-koffie produceren en 2.000 die cacao produceren), waardoor het een van de grootste landbouwcoöperaties in de regio is.Het grootste deel van de inkomsten van de coöperatie komt uit koffie, maar sinds 2021 heeft de coöperatie haar commerciële activiteiten uitgebreid met cacao en kina.

Soprocopiv-koffie heeft de certificering Organic, Rainbow Alliance/UTZ en Fair for Life, wat garandeert dat de koffie duurzaam is. Ook speelt de coöperatie een rol bij het faciliteren van de toegang tot productiemethoden en certificering voor haar leden. De 18 wasstations bevinden zich dicht bij de producenten, om concurrentie van niet-gecertificeerde koffie in buurland Oeganda te vermijden.

Bron: Kampani, september 2023

Beelden: © Kampani

Meer info over Kampani en zijn manier van werken:

www.kampani.org

https://ssir.org/articles/entry/impact_investing_for_the_missing_middle_in_agri_finance#

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.