Bloedbaden in Congo: Belgische politici met Congolese roots eisen straftribunaal (CongoForum)

BRUSSEL – Een aantal Belgische volksvertegenwoordigers en politici van Congolese origine dringt aan op de oprichting van een internationaal straftribunaal om de bloedbaden in de Democratische Republiek Congo aan te pakken. Dat meldt het Congolese persbureau ACP.

“We roepen de landen van de internationale gemeenschap op om eindelijk te erkennen dat er al jaren een genocide wordt gepleegd in de DR Congo, en we eisen luid en duidelijk dat er een Internationaal Strafhof wordt opgericht om de krijgsheren te berechten, een einde te maken aan de straffeloosheid en de schade van al deze gruweldaden te herstellen”, aldus het collectief.

Deze politici van Congolese origine zijn voor het eerst samengekomen, zonder onderscheid van politieke strekking, om “de oorlog aan te klagen die Rwanda in de DR Congo voert via de terreurbeweging M23”, omdat ze vrezen dat de voortdurende escalatie in het oosten van de DR Congo zal leiden tot een verhoogd risico op een regionalisering van het conflict.

Deze politieke leiders hebben besloten om met één stem te spreken en een oproep te doen aan de internationale gemeenschap en België wegens hun oorverdovende stilzwijgen over de gruweldaden die zijn begaan. Ze zijn ook boos: enerzijds wordt de agressie van Rwanda tegen Congo veroordeeld, anderzijds blijft er steun voor Rwanda, dat volhoudt geen steun te geven aan M23. Ze begrijpen evenmin dat men blijft spreken van samenwerking tussen het Congolese leger en de Rwandese Huturebellen van de FDLR.

De politici van Congolese afkomst veroordelen elke poging tot manipulatie over dit onderwerp en bevelen de oprichting aan van een onderzoekscommissie, onder auspiciën van de VN, om de zaak volledig op te helderen. Ze zijn tegen het akkoord dat onlangs werd afgesloten tussen de EU en Rwanda. Dat akkoord gaat in hun ogen over ertsen die worden gestolen in Congo.

“We roepen de Verenigde Staten, de Europese Unie en België op om zich harder op te stellen tegenover Rwanda, om strafmaatregelen en administratieve, politieke, diplomatieke, economische en financiële sancties te nemen, en ook om het Mapping Report op te graven en uit te voeren, om Rwanda te dwingen zijn vingers uit Congo terug te trekken”, luidt het.

De bijeenkomst vond plaats in een bomvolle zaal en werd bijgewoond door meer dan twintig verkozenen en vertegenwoordigers van Congolese origine, onder wie parlementsleden als Pierre Kompany en Nicole Bomele, en schepenen als Lydia Mutyebele, Dorah Ilunga en Jacob Kamuanga.

Onder de gemeenteraadsleden bevonden zich Gisèle Mandaila, Mauricette Cinkungu, Laetitia Kalimbirito, Laurent Mutambayi en Sylvie Mbombo.

© CongoForum, 23.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.