Kardinaal Ambongo klaagt over hypocrisie en passiviteit internationale gemeenschap (CongoForum)

KINSHASA – Kardinaal Fridolin Ambongo begrijpt niet hoe de internationale gemeenschap de Rwandese agressie tegen de DR Congo kan negeren, terwijl ze erg veel steun geeft aan Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland. Ambongo vindt dat de internationale gemeenschap veel te veel zwijgt en zich passief opstelt. Hij snapt niet dat de VN, met al hun middelen, er niet in slaagden om de vrede te herstellen in Congo.

De Congolese regering houdt vol dat Rwanda natuurlijke rijkdommen steelt en plundert, met name door de rebellen van M23 te steunen in Oost-Congo. Een recent protocolakkoord tussen de EU en Rwanda over grondstoffen zette ook kwaad bloed in Kinshasa.

Zaterdag ging kardinaal Ambongo voor in een mis in het teken van de slachtoffers van oorlog in Oost-Congo. Ambongo wond er geen doekjes om en stelde openlijk vragen bij de dubbelzinnige houding van de internationale gemeenschap.

De hoogste leider van de katholieke Kerk in Congo sprak zich uit tegen de Rwandese agressie tegen zijn land, die volgens hem steun krijgt van de internationale gemeenschap. Hij riep Congolezen, die collaboreren met de vijand, op om zich te bezinnen en hun houding te wijzigen. De internationale gemeenschap gedraagt zich volgens Ambongo ‘schijnheilig’.

De kardinaal riep alle politieke leiders en partijen op om zich te verenigen rond president Félix Tshisekedi in de strijd tegen ‘de gemeenschappelijke vijand, Rwanda’.

De mis van zaterdag werd bijgewoond door heel wat politici en leden van politieke partijen en verenigingen.

© CongoForum, 26.02.24 (db)

Beeld – bron: Rosalie Zawadi/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.