Paddenstoelen kweken, schooltuinen en gemeenschappelijke akkers voor duuurzame schoolkantines (CongoForum)

KALEMIE – Dankzij de financiële steun van Education Cannot Wait (ECW) betrekt het Wereldvoedselprogramma (WFP) in de Democratische Republiek Congo de begunstigden van een schoolvoedingsprogramma bij het beheer en de duurzaamheid ervan, door middel van ‘vernieuwende activiteiten’ die het basisonderwijs toegankelijker moeten maken.

De Vumiliya-basisschool is een van de scholen in de provincie Tanganyika waar het schoolvoedingsprogramma wordt uitgevoerd. Dankzij financiering van ECW krijgen ongeveer 560 leerlingen op deze school, op 13 kilometer ten westen van de stad Kalemie, elke dag een warme, voedzame maaltijd. Deze maaltijd, verstrekt door het WFP, ondersteunt het onderwijs op het platteland en zorgt ervoor dat de leerlingen op school blijven en regelmatig de lessen bijwonen, bericht Actualité.cd.

Om de schoolkantines duurzaam te maken, produceren leerlingen, hun ouders en begeleiders zelf voedsel en promoten ze landbouw- en voedselactiviteiten in hun gemeenschappen.

In deze context starten leerlingen en leerkrachten met schooltuinactiviteiten, waarbij ze groenten en champignons kweken. Volgens Banza Mukala Kubana, directeur van de Vumiliya-basisschool, “maakt de schooltuin het mogelijk om voedzame voedselproducten zoals groenten en champignons te produceren, die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van de leerlingen. Dit draagt bij aan de variatie in voedingskwaliteit op onze school en aan de fysieke en intellectuele groei van de leerlingen”.

Banza is blij dat de schoolkantines ook helpen om “leerlingen op school te houden, het absenteïsme terug te dringen en ondervoeding te bestrijden”.

In het afgelopen schooljaar stelde de champignonteelt in de schooltuinen de Vumiliya-basisschool in staat om bijna 10 kilo champignons te oogsten; ze werden gekookt en opgediend aan meer dan 500 leerlingen.

Dankzij de gemeenschappelijke akkers zijn ouders van leerlingen en andere leden van de gemeenschap betrokken bij het verbouwen van graan ter ondersteuning van de inkomensgenererende activiteiten van kleinschalige boeren. Deze activiteit helpt ook om de voeding op school te verbeteren.

Mado Ngoy, die meedoet aan het project met de gemeenschappelijke akkers en ouder van een leerling is, zegt dat het initiatief de basis legt om de kantine te behouden, ook wanneer de geldschieter geen financiering meer geeft. Ze is blij dat “deze zelfzorgactiviteit effectief is, zowel voor het welzijn van onze kinderen als voor ons eigen welzijn als ouders”.

Om het bereiden van warme maaltijden in scholen te vergemakkelijken, worden verbeterde fornuizen gebouwd in scholen die deelnemen aan het schoolkantineprogramma.

Het verbeterde fornuis is gemakkelijk te gebruiken. De mensen die eten bereiden, gebruiken minder energie. Gebruikers van de verbeterde fornuizen zijn getraind om brandstof (‘briketten’) te maken van huishoudelijk afval, zodat vrouwen minder tijd kwijt zijn aan het zoeken naar brandhout en minder broeikasgassen produceren die schadelijk zijn voor het milieu.

Naast de voordelen van kookbriketten worden ouders en hun kinderen aangemoedigd om hun productie te intensiveren en zo geld te verdienen voor hun familie.

De productie van kookbriketten levert inkomsten op. Daarom adviseert ingenieur Serge Lusingo Kasereka, opleider bij de Association des paysans, éleveurs, tanneurs et maraîchers du Congo (APETAMACO), gebruikers om meer te produceren voor zichzelf en voor de verkoop. “Briketten worden gemaakt van ingrediënten die je gemakkelijk om je heen kunt vinden. Je kunt de productie van deze briketten opvoeren. Het is een bron van inkomsten voor je familie.”

Het schoolkantineprogramma geeft leerlingen de kracht om te blijven studeren en vermindert de lasten voor ouders die het moeilijk hebben om hun familie te voeden. Het programma helpt ook om het onderwijs in rurale gebieden te versterken en biedt hulp aan arme kinderen en mensen die getroffen zijn door verschillende crisissituaties in de provincie Tanganyika.

© CongoForum, 26.02.24 (rk)

Beeld – bron: Kalemie, Radio Okapi/Paulin Munanga

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.