Thierry Vircoulon: “Congo windt zich nodeloos op over akkoord EU-Rwanda” (CongoForum)

PARIJS – De Congolese president Félix Tshisekedi is erg kwaad over het grondstoffenakkoord dat de Europese Unie onlangs afsloot met Rwanda. Tshisekedi zegt dat Rwanda Congolese grondstoffen steelt en dat Europa zich medeplichtig maakt aan deze praktijk.

Onderzoeker Thierry Vircoulon, verbonden aan het Institut français des relations internationales (IFRI), bevestigt dat Congo buurland Rwanda beschuldigt van het plunderen van ertsen. “Rwanda zou dus Congolese ertsen uitvoeren. En als er wordt gesmokkeld, heeft dat te maken met corruptie, meer bepaald bij het Congolese leger. Congolezen verkopen ertsen aan Rwandezen.”

Volgens Vircoulon gaat het vooral om coltan, tin (cassiteriet) en tungsten. Ook goud zou worden gesmokkeld naar Rwanda.

Het akkoord tussen de EU en Rwanda is niet meer dan een intentieverklaring, aldus de onderzoeker bij TV5 Monde. “Het is dus niet zo dramatisch. De EU tekende vorig jaar een gelijkaardig akkoord met de DR Congo. Dat behoort gewoon tot de Europese politiek. De EU zoekt zowat overal op de planeet naar ertsen, zeker naar coltan. Europa ondertekent dus akkoorden van deze strekking met iedereen.”

De onderzoeker vindt dat Congo zich nodeloos opwindt. “Dit zal niets veranderen aan het feit dat er al zo’n 30 jaar ertsen van Congo naar Rwanda worden gesmokkeld”, luidt het.

Ongelukkige timing

Thierry Vircoulon denkt dat president Tshisekedi en buitenlandminister Christophe Lutundula alleen sterke uitspraken doen om de gebeurtenissen zelf uit te buiten. “Voor Brussel is de timing wel kwalijk. Het document is getekend op een moment dat M23 in de buurt van Goma komt en dat er erg veel spanningen zijn in Noord-Kivu. Dit toont aan dat ze bij de EU geen diplomaten zijn. Ze konden dit akkoord op geen slechter moment hebben ondertekend.”

Voor de onderzoeker zijn de plunderingen in Congo een vaststaand feit. “De export van Rwanda scheerde recordhoogten dankzij de mijn in Rubaya die wordt gecontroleerd door de rebellen van M23. Die productie gaat direct naar Rwanda. »

“In Rwanda heb je dezelfde ertslagen als in Congo, maar Rwanda heeft wel minder voorraden dan Noord-Kivu. Zij hebben de kleinste ertslagen. De mijnbouw in Rwanda is nog jong. Het gaat om een sector die vooral in de voorbije 15 jaar werd ontwikkeld.” In januari 2024 tekende Rwanda nog een akkoord met de Brits-Australische groep Rio Tinto, die lithium zal ontginnen.

© CongoForum, 26.02.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rachel Kiese Mbangu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.