Centraal-Kongo: journalisten trachten hun blazoen op te poetsen (CongoForum)

MATADI – Jean Kimboko Ndombasi, provinciaal député in Centraal-Kongo, hoopt om het beroep van journalist opnieuw meer glans te geven in de provincie. Kimboko Ndombasi is zelf beroepsjournalist en manager van de gemeenschapsradio en het tv-station Muanda. Op zaterdag 16 maart organiseerde hij een workshop met diner voor diverse instanties en journalisten uit Centraal-Kongo, met als thema ‘Actuele kwesties en belangenbehartiging’. Dat bericht Infobascongo.

Zowat 30 journalisten uit Matadi, Boma, Muanda, Kimpese en Mbanza-Ngungu luisterden naar vier mediaprofessionals, onder wie Alphonse Nekwa Makwala, de publicatiedirecteur van www.infobascongo.com. Die had het over het thema ‘Goedkope journalistiek, een slechte dienst voor het beroep’.

Nekwa Makwala legde de nadruk op de wettelijke regels en bepalingen die er voor journalisten zijn. Volgens hem bezondigen vooral degenen die gestudeerd hebben aan scholen zoals het ‘Institut facultaire des sciences de l’information et de la communication’ (IFASIC) zich nogal eens aan beroepsfouten zoals belediging, smaad, schending van de privacy, plagiaat.

“Sommige journalisten geven opzettelijk commentaar op fouten omdat ze omgekocht zijn door politici, maar willen dat de beroepsgroep hen steunt wanneer ze ondervraagd worden door de veiligheidsdiensten of de rechtbanken. Journalisten zijn geen speciale mensen. Ze moeten ophouden om alles voor lief te nemen. Met wie zijn we solidair? Journalist, wie heeft jou koning gemaakt?” vroeg hij, met name verwijzend naar het boek van Bernard Béguin, een Franse journalist. Nekwa Makwala wil dat de nationale persbond, de Union nationale de la presse congolaise, iets zou worden zoals de Orde van Advocaten, een structuur die zorgt voor discipline in het vak.

Mevrouw Nana Mbungu, eveneens journalist bij www.infobascongo.com en Radio Television Boma (RTB), sprak over de vrouwen die aan journalistiek doen. Zij stelde de vraag of vrouwelijke journalisten een meerwaarde vormen voor het beroep en deed daarbij een oproep om ook hen als mediaprofessionals te beschouwen en stereotypen achterwege te laten. Ze verwees hierbij naar figuren zoals Ghislaine Kamalandua, adjunct-directeur van Radio-television nationale congolaise, de provinciale zender voor centraal Kongo, Espérance Kamusha, en anderen.

Twee andere prominente sprekers, Dieudonné Mwaka, provinciaal directeur van de UNPC, en onderzoeksjournalist (en priester) Philibert Mayengele, directeur van Radio Maria, hadden het over ‘Principes en regels van het journalistieke beroep en het fenomeen van het zwarte schaap’ en ‘Journalisten en de autoriteiten en instellingen’.

‘Zwarte schapen’ in het vak

‘Zwarte schapen’ zijn personen die op evenementen doen alsof ze journalist zijn. Ze zijn het echter niet. Het is hen alleen om het geld te doen.

Onder leiding van Célestin Bibimbu, provinciaal coördinator van de Conseil supérieur de l’audiovisuel et de la communication (CSAC), resulteerde de bijeenkomst in een reeks aanbevelingen uit vier werkgroepen : “Identificeer de zogenaamde zwarte schapen en persorganen en leid ze onmiddellijk op; pas strengheid toe bij het toekennen van perskaarten; moedig vrouwen aan om verantwoordelijke posities in te nemen, rekening houdend met hun vaardigheden; subsidieer zowel publieke als private media; dwing mediapromotoren om arbeidscontracten te ondertekenen met hun journalisten; creëer een overlegkader bestaande uit mediaspelers en -instellingen”.

De aanbevelingen zullen worden opgenomen in een routekaart en overhandigd aan Jean Kimboko Ndombasi. De provinciaal député verzekert dat hij vastbesloten is om zich te blijven engageren voor meer orde in de sector

De journalisten beloofden hun collega te zullen steunen om “het aangetaste imago van de pers in Centraal-Kongo te herstellen. “We blijven achter hem staan en dringen er bij hem op aan om de aanbevelingen op te volgen, aldus Célestin Kashala, programmadirecteur van Radio Bangu Kimpese.

Volgende workshops met diner worden gepland in Bas-fleuve, Cataractes en Lukaya.

© CongoForum, 20.03.24 (em)

Beeld – bron: John Bompengo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.