Congolese regering wil overbevolking gevangenissen aanpakken (CongoForum)

KINSHASA – Op de 130ste vergadering van de ministerraad, voorgezeten door Félix Tshisekedi, stonden ook de overbevolking in de gevangenissen en de precaire levensomstandigheden in de gevangenissen in de Democratische Republiek Congo op het programma.

De ministerraad wil onmiddellijke actie om de situatie te verbeteren. Ze stelde een hervormingsprogramma voor om de aanhoudende problemen in het gevangeniswezen te verlichten. President Tshisekedi benadrukte de absolute noodzaak om dit ambitieuze programma versneld uit te voeren zodat een goede behandeling van de gevangenisbevolking kan worden gegarandeerd. Dat bericht Politico.cd.

Er werd duidelijk gewezen op de noodzaak om de overbevolking in de gevangenissen terug te dringen, met de nadruk op de vermindering van het aantal gedetineerden in voorlopige hechtenis. De minister van Justitie kreeg de opdracht om, samen met de Hoge Raad voor de Magistratuur, de oorzaken van dit probleem bij de wortel aan te pakken, met name door de procedures voor preventieve hechtenis te herzien. “We moeten overhaaste arrestaties ontmoedigen en ervoor zorgen dat zaken tijdig worden afgehandeld”, benadrukte de minister.

De Congolese gevangenissen zijn doorgaans vervallen en overbevolkt. De regering heeft plannen om de leefomstandigheden voor gevangenen te moderniseren en te verbeteren. De toegang tot de gezondheidszorg moet verbeteren, er moet ook meer eten komen voor de gedetineerden. “Onze gevangenisinfrastructuur moderniseren is cruciaal voor het verbeteren van de detentieomstandigheden”, aldus de minister van Justitie.

Dit initiatief komt op een moment dat Congo internationale kritiek te verduren krijgt over haar gevangeniswezen en de niet-naleving van de mensenrechten. “We zijn ons bewust van de uitdagingen en zijn vastbesloten om effectief te reageren”, verklaarde de regeringswoordvoerder. Het succes van deze initiatieven zal echter afhangen van hun effectieve uitvoering en van de politieke wil om de structurele problemen van het gevangenissysteem aan te pakken.

“Ons doel is duidelijk: ervoor zorgen dat elke gevangene waardig en rechtvaardig wordt behandeld”, concludeerde de minister van Justitie. De burgers en de internationale gemeenschap wachten nu op tastbare vooruitgang in de hervorming van de Congolese gevangenissen.

© CongoForum, 25.03.24 (em)

Beeld – bron: Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.