Ertsen in Congo: China verdedigt zijn dominante positie (CongoForum)

KINSHASA – Westerse landen hebben een groeiende interesse voor ertsen als kobalt en lithium die op grote schaal te vinden zijn in de DR Congo. Maar China heeft gelijkaardige ambities en doet zijn best om de banden met de Congolezen aan te halen, constateert Actualité.cd.

Het Westen wil voor ‘kritieke grondstoffen’ minder afhankelijk worden van China en voert een strategie die daarop is afgestemd. Maar China blijft de dominante speler in Congo. De Chinezen zagen zich wel gedwongen om hun grote akkoord met Congo uit 2008 te heronderhandelen: Kinshasa zag dat de deal veel te voordelig was voor China, en lang niet interessant genoeg voor Congo.

In mei 2023 bracht president Félix Tshisekedi en bezoek aan China. Toen werd besloten om de samenwerking nog aanzienlijk uit te bouwen. De aangepaste deal met China zou moeten leiden tot meer infrastructuur in Congo.

Congo is blij met de bijgestuurde samenwerking. Europese en Amerikaanse investeerders nemen veel meer de tijd om concrete akkoorden voor te stellen.

© CongoForum, 20.03.24 (db)

Beeld – bron: Présidence de la République/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.