Gescheurde dollarbiljetten: de Congolezen moeten er niet van weten (CongoForum)

KINSHASA – De Amerikaanse dollar is belangrijk in de Congolese economie. Dit verschijnsel ontstond bij het begin van de jaren 1990. Veel handel gebeurt tegenwoordig in dollars. De Congolezen zien liever dollars dan hun eigen franken. Als een dollarbiljet beschadigd is, wordt het vaak geweigerd.

Actualité.cd praatte met geldwisselaars. Zij bevestigen hoe belangrijk de dollar wel is in Congo. Beschadigde of gescheurde biljetten worden afgewezen, ook al is daar geen enkele juridische basis voor.

Meneer Lifardo, een ‘cambiste’ in Beau Vent (Lingawala), merkt op dat de VS nergens hebben bepaald dat een beschadigd biljet niet mag worden gebruikt. “Het zijn de Congolezen zelf die beschadigde dollarbriefjes weigeren”, zegt hij. “Het zit verankerd in het collectieve geheugen. Euro’s of CFA-franken passeren gewoon wanneer ze gescheurd zijn.” Lifardo wijst op de grote waarde van de dollar in verhouding tot de Congolese frank. “Voor 100 dollar krijg je 270.000 franken.”

Michel, een andere geldwisselaar, zegt in wezen hetzelfde. “Ik wil geen gescheurde biljetten om complicaties nadien te vermijden en mijn geld kwijt te zijn”, klinkt het. “Op sommige plaatsen worden gescheurde biljetten wel aanvaard.” Michel weet niets van wettelijke bepalingen ter zake.

Geen vertrouwen

Economist Aimé Lambala heeft het over pure ‘speculatie’. “Briefjes van 1 dollar worden in Kinshasa al niet aanvaard omdat men ze niet vertrouwt. Het wantrouwen is nog groter bij een kapot biljet van 100 dollar. De mensen profiteren ervan. De geldwisselaars hebben dit nodig om hun winst te maken. Er is geen wet in deze zin. De bevolking heeft iets in haar hoofd dat in feite niet bestaat. Zij ligt in feite aan de basis van een regel die niet geldt.”

Noël Tshiani, bankier, economist en oud-presidentskandidaat, verwijst naar  een decreet van 30 januari 2001, ondertekend door president Joseph Kabila. Daarin stond dat bepaalde buitenlandse valuta konden worden gebruikt voor courante transacties. “Dat decreet gaf een officieel karakter aan de circulatie van dollars en andere buitenlandse munten, naast de Congolese frank. Het is choquerend om te zien hoe de Congolezen zich opstellen tegenover de dollar en onze eigen munt. Dollars worden angstvallig bewaard. Alleen propere biljetten worden aanvaard, geen gescheurde. Dezelfde bevolking gaat slordig om met de eigen franken en bewaart die slecht.” Tshiani vindt het maar een rare gang van zaken.

Congolezen sparen liever in dollars. Ook natuurlijk omdat de nationale munt voortdurend aan waarde verliest.

© CongoForum, 29.03.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van M G via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.