Kinshasa: Teke en Yaka beloven om vrede te laten terugkeren (CongoForum)

KINSHASA – De Teke en de Yaka zullen zich officieel engageren om de vrede in hun gebied te laten terugkeren. Ze verklaarden dat in aanwezigheid van de minister van Binnenlandse Zaken, Peter Kazadi. De minister maakte het engagement bekend door een video te publiceren op X.

De video toont hoe vertegenwoordigers van beide gemeenschappen zeggen dat ze de strijdbijl hebben begraven en de vredespijp hebben gerookt, aldus Radio Okapi. Beide gemeenschappen zullen een officiële overeenkomst ondertekenen tijdens een ontvangst bij president Félix Tshisekedi.

Aan de recente bijeenkomst in Kinshadsa namen bijna 200 personen deel, onder wie traditionele leiders en vertegenwoordigers van de Présidence en diverse provincies.

De Teke en de Yaka kwamen met elkaar in conflict in Kwamouth, een deel van de provincie Mai-Ndombe. Het conflict gaat vooral over grondbezit. Diverse provincies en zelfs de periferie van Kinshasa raakten erbij betrokken. Er vielen heel wat doden, en duizenden burgers probeerden zich in veiligheid te brengen.

© CongoForum, 27.03.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Ministère de l’Intérieur

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.