Lubero: 30 000 ontheemden hebben nood aan humanitaire hulp (CongoForum)

GOMA – Ongeveer 30.000 ontheemde families zijn verstoken van humanitaire hulp in het Lubero-territorium (Noord-Kivu). De ontheemden zijn verspreid over verschillende steden en dorpen in Lubero, waaronder Kanyabayonga, Luofu en Mbwanvinywa.

Ze behoren tot de 50.000 huishoudens die de gevechten tussen het FARDC-leger en M23-rebellen in het aangrenzende territorium Rutshuru zijn ontvlucht. Radio Okapi wijst op de dringende behoeften van deze ontheemden, van wie de meesten vrouwen en kinderen zijn.

De eerste behoefte is onderdak. Hoewel sommige ontheemden bij gastfamilies verblijven, wonen de meesten in kerken, marktschuren en scholen, waar ze klaslokalen delen met leerlingen. Deze leefomstandigheden stellen ontheemde vrouwen bloot aan allerlei vormen van geweld, waaronder seksuele uitbuiting.

Drinkwater is een andere dringende behoefte voor deze ontheemden, die geen drinkwatervoorziening hebben. Deze situatie stelt hen bloot aan door water overgebrachte ziekten. Deze kwetsbare mensen hebben ook dringend voedsel nodig.

Door de toestroom van ontheemden naar het zuiden van Lubero dreigen 14 van de 23 gezondheidsvoorzieningen in de Kayina-gezondheidszone zonder medicijnen te komen te zitten, vrezen medische bronnen.

Een dergelijk tekort zou tienduizenden kinderen en zwangere vrouwen de toegang tot eerstelijnsgezondheidszorg kunnen ontzeggen.

© CongoForum, 21.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Sifa Maguru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.