Minstens 2 miljoen mensen betrokken bij Together-programma (CongoForum)

BUKAVU – Ten minste 2 miljoen mensen in vier Congolese provincies hebben gebruik kunnen maken van het Together-programma dat helpt om effectieve en efficiënte humanitaire acties in de Democratische Republiek Congo te realiseren. Deze cijfers werden woensdag bekendgemaakt op een persdiner in Bukavu, signaleert Actualité.cd.

Het gaat om de provincies Noord- en Zuid-Kivu, Ituri en Centraal-Kasaï. Het programma werd uitgevoerd door een consortium van 5 organisaties in deze provincies.”

Dr. Joseph Kakinsingi is één van de leiders van het consortium. Together werkt met nationale ngo’s. In Congo waren de uiteindelijke begunstigden gemeenschappen in Kalehe, Fizi, Noord-Kivu, Ituri en Centraal-Kasaï. “Als we alle projecten optellen, komen we wellicht aan meer dan 2 miljoen begunstigden”, schat Kakinsingi. “In Zuid-Kivu is bijvoorbeeld meer dan 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de verschillende rampen die de provincie troffen, met name in Kalehe en Fizi”.

“Met het HOIFA-programma (Humanitarian Operation and Innovation Facility) konden we rechtstreeks geld inzamelen voor de crisis in Kalehe. We waren de eersten die 500.000 euro mobiliseerden met het SADC-consortium (Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika), TPO (Transcultural Psychosocial Organization) en er was de snelle respons op rampen in Kalehe. We konden ook ongeveer 1 miljoen dollar vinden voor Fizi, waar er humanitaire en veiligheidsproblemen zijn, en we zijn aan het mobiliseren voor een ander project in Kalehe, dat ongeveer 150.000 euro zal vergen”, legt Joseph Kakinsingi uit.

“TPO had al projecten uitgevoerd met de SADC in Fizi voor mensen die getroffen waren door natuurrampen in Kalehe en Idjwi. Bij de eerste rampen in Kalehe konden we direct 45 huizen bouwen, en op dit moment gaan we meer dan 105 vrouwen bereiken die zullen worden geholpen met re-integratiepakketten om zelfvoorzienend te worden. SADC zal ook ‘snellereactieprojecten’ uitvoeren in de gemeenschappen en ongeveer 50 gemeenschapsorganisaties zullen profiteren van onze acties”, voegt Liliane Katindi, programmacoördinator bij TPO RD Congo, toe.

Sinds 2020 is het doel om de lokalisatie van humanitaire acties te bevorderen, zodat lokale organisaties voorrang krijgen bij het verlenen van hulp. Volgens de sprekers is dit beleid in verschillende delen van het land succesvol geweest, met name in Kalehe en Fizi in Zuid-Kivu en in andere provincies van Congo die bepaalde crisissituaties beleefden.

Lokalisatie van humanitaire hulp betekent dat de prioriteiten worden bepaald door de gemeenschappen en dat die gemeenschappen het voortouw nemen in de respons. De sprekers benadrukken de noodzaak om “lokale betrokkenen in de voorhoede van de humanitaire hulp te plaatsen, met alle nodige capaciteiten en projectnormen die gelijkwaardig zijn aan de internationale normen”.

Kakinsingi merkt op: “Het is een lokalisatieproject dat aan deze 5 Congolese partners de grote capaciteiten op het gebied van logistiek, financiën en programmering kon overdragen, zodat ze over hetzelfde managementniveau kunnen beschikken als internationale ngo’s”.

Lokale organisaties vechten al enkele jaren voor zichtbaarheid, zodat men als eerste ter plaatse kan zijn in geval van nood. Het doel is om een impact te hebben op het humanitaire systeem, niet alleen in de DR Congo maar ook internationaal en wereldwijd.

Our work – ToGETHER (together-for-localisation.org)

© CongoForum, 29.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.