Natuurrampen in Bukavu “resultaat van menselijk gedrag”, zegt lokale ngo (CongoForum)

BUKAVU – De meeste schade die wordt veroorzaakt door overstromingen en andere rampen is niet alleen het gevolg van de natuur, maar vooral “te wijten aan menselijk gedrag”. Op een bijeenkomst die dinsdag in Bukavu (Zuid-Kivu) werd gehouden, riep het Humanitair Observatorium van de DR Congo daarom alle partijen op tot bewustwording om het ergste in de toekomst te voorkomen.

De bevolking en de overheidsdiensten zijn grotendeels verantwoordelijk voor de menselijke en materiële schade die in de stad Bukavu is aangericht, klinkt het. De bijeenkomst van het Humanitair Observatorium werd georganiseerd voor chefs van wijken en straten, humanitaire organisaties en overheidsdiensten.

Patrick Milabyo, coördinator van het Observatorium, legt uit: “Vandaag zijn we bijeengekomen om te praten over de gevolgen van de stortregens die Bukavu de afgelopen maanden in rouw hebben gedompeld. Het is nodig om op alle niveaus mensen bewust te maken van deze problemen, die natuurverschijnselen zijn maar ook verband houden met menselijke factoren, met name het ongeplande bouwen. De belangrijkste oorzaken van de schade door rampen in Bukavu zijn een slechte georganiseerde verstedelijking en het tekort aan afvalbeheer.”

Isabelle Saninga, chef van de Avenue Kaduru in de wijk Nyakaliba van de gemeente Kadutu, die vaak het zwaarst getroffen wordt, vertelt: “Mijn laan was het slachtoffer van de ramp in december 2023, toen vier mensen stierven, veel huizen beschadigd raakten en verschillende mensen gewond raakten. Eerst werd er ongecontroleerd gebouwd en daarna werd er afval in de goten gegooid”.

De stortregens van december 2023 kostten aan ongeveer 30 mensen het leven in de stad Bukavu en veroorzaakten onmetelijke materiële schade.

© CongoForum, 28.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rachel Kiese

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.