Noord-Kivu: Rode Kruis helpt 44.000 ontheemden nabij Goma (CongoForum)

GOMA – Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft, in samenwerking met het Congolese Rode Kruis, meer dan 44.000 ontheemden uit kampen rond de stad Goma (Noord-Kivu) geholpen. De ontheemden ontvingen voedsel en non-foodartikelen.

Afhankelijk van de behoeften, die het ICRC eerder had vastgesteld, ontvingen de ontheemden op bepaalde locaties voedsel zoals bonen, rijst, meel, olie, enzovoort. Op andere plaatsen werden huishoudelijke artikelen uitgedeeld zoals dekzeilen, dekens, keukengerei en kleren.

Het ICRC verklaart bij monde van zijn delegatieleider François Moreillon dat meer dan 18.000 mensen in het Nzulo-kamp “hulp ontvingen die bestond uit essentiële artikelen”. Nog eens 39.000 ontheemde gezinnen vonden onderdak bij families in Kanyabayonga, in de streek van Lubero.

Moreillon uitte hij zijn bezorgdheid over de verontrustende toename van de humanitaire behoeften als gevolg van het feit dat de beschikbare middelen om deze crisis aan te pakken waarschijnlijk snel op zullen raken.

“Bij gebrek aan genoeg huisvestingscapaciteit in de kampen rond Goma, vestigen families zich op plaatsen waar ze worden blootgesteld aan door water overgebrachte ziekten zoals cholera. Ze hebben ook moeite om één maaltijd per dag voor elkaar te krijgen”, aldus François Moreillon.

Volgens de man van het ICRC wordt deze situatie verergerd door de intensivering van de gevechten tussen de FARDC en de M23 in het noordelijke deel van de provincie Noord-Kivu. Die gevechten dwingen een groeiend aantal burgers om geregeld hun huizen te verlaten.

Het ICRC betreurt de toename van het geweld tegen burgers en het seksueel geweld op basis van gender in de gebieden die getroffen zijn door de conflicten.

De humanitaire hulporganisatie belooft om de dialoog met de partijen in de conflicten voort te zetten en hen eraan te herinneren dat ze de mensenrechten volgens het internationaal recht moeten respecteren.

© CongoForum, 29.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Freddy Lufulwabo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.