ONAPAC: veel gesjoemel met uitvoer van koffie en cacao in streek van Beni (CongoForum)

BENI – De onveiligheid in de streek van Beni, in Oost-Congo, heeft tot gevolg dat er veel wordt gesjoemeld met de uitvoer van koffie en cacao. Dat zegt de directeur-generaal van het ‘Office national des produits agricoles du Congo’ (ONAPAC), Mimie Monga. Zij is momenteel op missie in Beni, bericht Radio Okapi.

Mimie Monga pleit ervoor om de kwestie grondig te bestuderen en naar oplossingen te zoeken om de fraude te laten ophouden. De chef van ONAPAC is de productie en uitvoer van koffie en cacao aan het evalueren in de streek van Beni. Als gevolg van de onveiligheid worden steeds minder akkers bebouwd zodat de productie vermindert. “Officieel werd een volume van 53.000 ton aangegeven”, aldus Monga. “Maar met alle fraude denken wij dat het eerder moet gaan om 90.000 ton.”

Mimie Monga moedigt de boeren, en in het bijzonder de koffietelers, aan om vol te houden. “De huidige stijging van de cacaoprijs doet velen de koffieteelt opgeven om over te schakelen naar cacao. In de koffie is er nu een schommeling die we moeten begeleiden. We vragen aan alle koffietelers om hun velden niet op te geven en niet alle koffieplanten te kappen. Momenteel is de prijs voor cacao hoog maar morgen kan hetzelfde gebeuren met koffie.”

© CongoForum, 28.03.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Cynthia Bashizi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.