Overgangsjustitie: voorstelling onderzoeksresultaten op rondetafel in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – In Kinshasa werd gisteren, donderdag, een rondetafel georganiseerd over de verwachtingen van groepen slachtoffers in het kader van een overgangsjustitie in de DR Congo. Vertegenwoordigers van het ministerie van Mensenrechten en de Nationale Mensenrechtencommissie (CNDH) namen deel aan de meeting. Ook de vroegere minister van Justitie, Luzolo Bambi Lessa, was erbij.

Volgens Actualité.cd was het vooral de bedoeling om onderzoeksresultaten voor te stellen die kunnen dienen om te lobbyen bij de politiek. Impunity Watch, Cordaid en WIPC werkten voor het onderzoek samen met de Dynamique des Femmes Juristes (DFJ), SOS Information Juridique Multi sectorielle (SOS IJM) en Action pour le Développement et la Paix Endogènes (ADEPAE). De Congolese partners verzamelden informatie in de provincies Ituri en Noord- en Zuid-Kivu. Ze stelden vragen aan groepen slachtoffers.

De resultaten van het onderzoek gaan over het herstel van vrede en veiligheid, waarheidsvinding, strafrechtelijke vervolging, herstelmaatregelen, waarborgen om herhaling van feiten te voorkomen en het herdenken van misdaden. De slachtoffers gaven hun mening over de rol die de staat, slachtoffers en het middenveld moeten spelen, de bescherming van slachtoffers en getuigen, het bepalen van verantwoordelijkheden, het verzamelen van bewijsmateriaal, excuses van de regering, de instelling van een internationaal straftribunaal en speciale dagen om tragische feiten te herdenken.

Een overgangsjustitie zou voorrang moeten geven aan de meest getroffen provincies. Bij het creëren van momenten of memorialen moet aandacht worden besteed aan het geven van de juiste boodschappen om haat en wraak te vermijden. En gemeenschappen van slachtoffers moeten duidelijk worden betrokken bij het zoeken naar de waarheid.

In totaal werden 771 personen ondervraagd in de drie bezochte provincies. 689 van hen namen deel aan een focusgroep. Met 82 personen waren er individuele gesprekken. 44 van de geïnterviewden waren ontheemden.

© CongoForum, 29.03.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Okan Caliskan via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.