Tanganyika: 35.000 leerlingen getroffen door wateroverlast (CongoForum)

KALEMIE – In de onderwijsprovincie ‘Tanganyika 1’ is het schooljaar voor minstens 35.000 leerlingen verstoord. Volgens lokale bronnen zijn 83 scholen getroffen door de gevolgen van natuurrampen. Het gaat dan onder andere om het stijgende water van het Tanganyikameer en hevige regenval.

Volgens de provinciaal directeur van ‘EPST Tanganyika 1’ (lager, middelbaar en technisch onderwijs), Nicolas Prince Baeleay, zijn meer dan 35.000 leerlingen getroffen door deze situatie. In de stad Kalemie zijn een aantal scholen die met sluiting bedreigd worden door het water van het Tanganyikameer, verplaatst.

“De meest in het oog springende gevallen bevinden zich in de stad en het territorium Kalemie, maar ook in de andere territoria, met name in Moba in de subdistricten Moba 1 en Moba 2. Hier in de stad heb je gezien wat er gebeurt met de scholen aan de oevers van het meer: het Institut du Lac, de Ecole primaire du lac, het Institut Neema en de Ecole primaire Neema, die echt met verdwijning bedreigd worden door het oprukkende water van het Tanganyika-meer”, legt Nicolas Prince Baeleay uit.

“Maar dankzij de bijdrage van alle leden van het provinciaal comité zijn we er al in geslaagd om twee scholen te verhuizen, namelijk het Fatuma Instituut en het Lukenta Instituut. Onlangs nog hebben we een pleidooi ondertekend dat we naar de hoogste nationale en provinciale autoriteiten en naar onze technische en financiële partners hebben gestuurd om een duurzame oplossing te vinden”, voegde hij eraan toe.

In de stad Kalemie worden huizen en openbare en privé-infrastructuur bedreigd door het stijgende waterpeil en slecht beheerde afwateringskanalen.

© CongoForum, 27.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Paulin Munanga

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.