Tshisekedi richt commissie op om conflict Teke-Yaka op te lossen (CongoForum)

KINSHASA – In opdracht van het staatshoofd is afgelopen zaterdag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een technische commissie ingesteld om een oplossing te vinden voor het conflict tussen de Teke en de Yaka in de regio Bandundu, zo meldde het Congolese persbureau op zondag 24 maart.

“Het staatshoofd heeft mij deze missie toevertrouwd. Het doel is om het conflict tussen jullie (traditionele Teke- en Yaka-chefs) te bespreken, de werkelijke oorzaak vast te stellen en een definitieve oplossing te bedenken”, zei de vicepremier die verantwoordelijk is voor Binnenlandse Zaken aan de traditionele leiders van de twee gemeenschappen.

De commissie, die zal worden geleid door Peter Kazadi, vice-premier van Binnenlandse Zaken, bestaat uit vertegenwoordigers van de traditionele chefs van Teke (Mai-Ndombe) en Yaka (Kwango), notabelen van de twee gemeenschappen, leden van het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken, vertegenwoordigers van het presidentschap van de Republiek en traditionele autoriteiten uit de provincie Centraal-Kongo en het gebied Groot-Kasaï.

“Dit is een forum voor verzoening en vrede. We willen dat de vrede snel terugkeert in Kwamouth en de andere getroffen gebieden”, zei Peter Kazadi. “We hebben veel van onze broeders en zusters verloren en het is tijd dat we vrede sluiten (…) Laten we ons niet afleiden door onze kleine problemen, het land verkeert in oorlog. Laten we ons bewust zijn van dat feit. Wat gebeurd is, is al gebeurd. Laten jullie niet meer over de doden praten”, voegde hij eraan toe.

De twee strijdende partijen gaven gedetailleerde uitleg over hun geschil, waarna ze elk een lijst met eisen indienden. Een kleine gezamenlijke commissie werd opgericht om de problemen te analyseren en de verschillen glad te strijken.

Suggesties

De Yaka stelden met name de vrijlating voor van hun gedetineerde leden, de terugtrekking en vervanging van militairen door de politie in hun gebied en het herstel van alle infrastructuur die tijdens de gevechten beschadigd werd.

De Teke van hun kant stelden voor: om een ad hoc-onderzoekscommissie op te richten om de schuldigen te identificeren en de verantwoordelijkheid vast te stellen; om openbare processen te houden tegen de daders van de gruweldaden op het plateau van Bateke; om de traditionele chefs van de Teke en hun volk terug te laten keren naar hun land; en om de Mobondo-militie te ontwapenen.

Er werd ook opgeroepen tot compensatie voor de slachtoffers en het in acht nemen van de gebruikelijke aanpak voorafgaand aan de verzoening tussen de twee gemeenschappen (voorouderlijke ceremonies, waaronder de zuivering van het land).

De bijeenkomst werd ook bijgewoond door afgevaardigden van de Présidence, traditionele chefs uit de streek van Groot-Kasaï en de provincie Centraal-Kongo en een vertegenwoordiger van de Mobondo-militie.

Initiatief van het staatshoofd

Het staatshoofd ontving op donderdag 22 maart in de ‘Cité de l’Union Africaine’ een grote delegatie van de traditionele chefs van de Teke en de Yaka “met het oog op de dringende oprichting van een gemengde commissie voor de oplossing van het etnische conflict dat deze twee volkeren van de Bandundu-regio sinds 2022 tegenover elkaar plaatst.”

Een grondgeschil ligt aan de basis van dit conflict, waarvan de wreedheden hebben geleid tot massale volksverhuizingen naar Kinshasa, moordpartijen en de verlamming van economische transacties tussen de hoofdstad en de Bandundu-regio, haar agrarische graanschuur, concludeert het Congolese persbureau ACP.

© CongoForum, 25.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Irène Mboma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.