Veiligheidsraad: DR Congo eist sancties tegen Rwanda (CongoForum)

NEW YORK – De permanente vertegenwoordiger van de DR Congo bij de Verenigde Naties, Zénon Mukongo, heeft woensdag de Veiligheidsraad opgeroepen om een einde te maken aan de straffeloosheid en sancties af te kondigen tegen Rwanda. Mukongo verwees hierbij naar het ‘misdadig recidivisme’ van Rwanda.

De Congolese diplomaat had het ook over het overleg tussen zijn land, Angola en Rwanda. Hij zei dat de DR Congo geen schijnregelingen zal aanvaarden die de onveiligheid in Oost-Congo in stand houden. Het Congolese leger heeft in het oosten van het land veel problemen met de rebellen van M23, die worden gesteund door Rwanda. Veel Congolese grondstoffen verdwijnen naar Rwanda.

Voor de Congolese regering blijft het ook belangrijk dat de talloze ontheemden naar huis kunnen terugkeren, aldus Radio Okapi.

Mevrouw Bintou Keita, die de VN-vredesmacht in Congo (Monusco) leidt, riep in New York de donoren en de internationale gemeenschap opnieuw op om hulp te bieden aan de noodlijdende bevolking in Congo.

Er zijn ruim 7,1 miljoen ontheemden in Congo, zo blijkt uit cijfers van de VN. Bintou Keita wijst op de rampzalige humanitaire situatie in Noord-Kivu, die nauw samenhangt met het geweld dat wordt veroorzaakt door M23. Ook in Zuid-Kivu en Ituri is er nog onveiligheid en geweld.

© CongoForum, 28.03.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.