Vital Kamerhe zet zijn zinnen op voorzitterschap Nationale Assemblee (CongoForum)

KINSHASA – Diverse krachten binnen de ‘Union sacrée de la nation’ hebben eigen agenda’s en doen er alles aan om zoveel mogelijk macht naar zich toe te trekken. Dat blijft de vaste overtuiging van de Congolese krant Le Potentiel.

Volgens Le Potentiel bedacht Vital Kamerhe het ‘Pacte pour un Congo retrouvé’ (PCR) om zijn eigen ambities te kunnen waarmaken. De krant omschrijft Kamerhe als ‘een politiek beest’ maar wijst er ook op dat zijn reputatie bij de publieke opinie niet meer geweldig is.

Vital Kamerhe lijkt bereid om ‘akkoorden met de duivel te sluiten’ zolang hij maar voorzitter van de Nationale Assemblee kan worden. Ook al verklaarde hij eerder dat hij niet de ambitie had om die functie te krijgen of om premier te worden.

Officieel houdt Kamerhe vol dat hij vooral wil streven naar ‘meer cohesie’ om de visie van president Félix Tshisekedi te helpen realiseren. In de praktijk leidt het bestaan van het PCR eerder tot verwarring en verdeeldheid binnen de Union sacreé, meent Le Potentiel.

Eerder belandde Vital Kamerhe in de gevangenis omdat hij veel overheidsgeld had verdonkeremaand. Maar hij werd uiteindelijk witgewassen door het gerecht en vrijgelaten. De hele affaire bezoedelde alleszins het imago van de politicus.

De man van de UNC heeft aanhangers die hem veel lof toezwaaien. In al hun enthousiasme takelden ze onlangs zelfs iemand zwaar toe in het Palais du Peuple. De video daarover deed duchtig de ronde in de sociale media. De man werd mishandeld omdat hij wees op het feit dat Kamerhe een hoop geld had verduisterd dat moest dienen om projecten van de overheid te realiseren.

Volgens Le Potentiel is Kamerhe helemaal niet de verbindende politicus waarvoor hij wil doorgaan. Totshumany Kisombe, een gewezen kaderlid van de UNC, heeft het over een partij vol oplichterij en hypocrisie en zegt dat Kamerhe niet oprecht is tegenover Tshisekedi en andere partners binnen de Union sacrée.

Zelf zegt Kamerhe dat de president hem graag voorzitter wil zien worden van de Nationale Assemblee. Maar ook dat zou niet kloppen. Waarnemers vinden dat Tshisekedi het niet kan maken om Kamerhe de Nationale Assemblee te laten leiden.

© CongoForum, 20.03.24 (db)

Beeld – bron: Présidence RDC/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.