Vrijgelaten Stanis Bujakera spreekt zijn grote dankbaarheid uit (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese journalist Stanis Bujakera Tshiamala is sinds 19 maart 2024 weer vrij. “Eindelijk ben ik weer vrij”, verklaarde hij na zijn vrijlating. “Mijn beproeving in de gevangenis van Makala in Kinshasa duurde zes lange maanden. Makala is één van de meest beruchte gevangenissen in de wereld. Mijn vrijlating is te danken aan het ongelooflijke elan van individuen die gerechtigheid wilden. Zij bundelden de krachten om de persvrijheid te verdedigen en onrecht te bestrijden.”

Bujakera is zijn advocaten en collega-journalisten van Actualité.cd, Reuters en Jeune Afrique bijzonder dankbaar. “Dank aan de journalisten in de DR Congo en in de hele wereld. Dank aan de nationale en internationale organisaties die zich inzetten voor de rechten van journalisten.”

De journalist is ook erkentelijk tegenover Reporters Zonder Grenzen (RSF), het Comité pour la protection des journalistes (CPJ) en Amnesty. Ook diplomaten uit de VS, de EU, België, Noorwegen, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Canada en het Verenigd Koninkrijk en verdedigers van de vrijheid zetten zich in voor zijn zaak. “Ik wil in het bijzonder mijn ouders, mijn vrouw en mijn familie bedanken. Zij leden enorm als gevolg van mijn wrede opsluiting. Dank aan de Congolezen die zich mobiliseerden. »

Stanis Bujakera putte ook kracht uit zijn geloof in God.

Onschuldig

De journalist herhaalt dat hij onschuldig is. “Er klopt niets van alles wat mij ten onrechte werd ten laste gelegd. Analyses van Meta en Telegram en de evaluatie van een onafhankelijke expert, ingeschakeld door de rechtbank, wezen uit dat de aantijgingen van het parket absurd waren. Ik ben nog lang niet klaar met het gevecht om mijn eer te herstellen.”

Bujakera vestigt de aandacht op het lot van Damas Ngoy Nkungu, de oudste gedetineerde in de gevangenis van Makala. Hij zit al 21 jaar vast zonder proces. « Hij staat symbool voor de wanhoop van talloze onschuldige gevangenen die wegkwijnen in de gevangenis als gevolg van de parketten.”

Velen zonder vonnis

Voor Bujakera is Makala een voorkamer van de dood. De gevangenis werd bedacht voor 1.500 personen, maar er zitten meer dan 14.400 personen vast. Bijna 9.000 van hen wachten nog op een vonnis.

Bujakera leeft mee met alle gevangenen die onmenselijk en vernederend worden behandeld. Hij denkt ook alle journalisten die wereldwijd worden vervolgd, opgesloten of vermoord. “Laten we ons verenigen voor de persvrijheid in Congo en in de wereld.”

© CongoForum, 21.03.24 (db)

Beeld – bron : Radio Okapi/Photo John Bompe

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.