Zaak-Okende: oud-minister Modero Nsimba moet zich verantwoorden (CongoForum)

KINSHASA – Modero Nsimba, parlementslid en gewezen minister van Toerisme, moet zich voor het Hof van Cassatie verantwoorden omdat hij valse geruchten zou hebben verspreid en schade zou hebben berokkend. Sinds woensdag moet hij in zijn woning verblijven, aldus Radio Okapi.

Het openbaar ministerie zegt dat Nsimba de dood van opposant Chérubin Okende (UNC) toeschreef aan Christian Tshisekedi, een jongere broer van president Félix Tshisekedi, en aan generaal Ndaywel, de baas van de militaire inlichtingendienst.

In een audiobericht, dat breed circuleerde, had parlementslid Nsimba het over een vastgoedconflict dat verkeerd afliep. Ook Jacques Tshisekedi werd in opspraak gebracht. Het conflict ging naar verluidt over een gebouw. Okende zou het slachtoffer zijn geworden van dat conflict. Dat verklaarde rechter Nkobe Kalala, voorzitter bij het Hof van Cassatie.

Het Hof was van oordeel dat Modero Nsimba in zijn woning moest worden bewaakt. Volgens de rechters zijn de feiten ernstig genoeg om deze maatregel te rechtvaardigen.

Op 29 februari 2024 liet het parket-generaal bij het Hof van Cassatie weten dat Chérubin Okende zelfmoord zou hebben gepleegd. Dat bleek de uitkomst van het gevoerde onderzoek. Het parket-generaal verwees naar de bevindingen van Congolese en buitenlandse experts.

Okende werd op 13 juli 2023 dood aangetroffen in zijn auto in Kinshasa.

© CongoForum, 22.03.24 (db)

Beeld – bron: ministerie van Toerisme

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.