Congolese schrijvers kiezen voor constructieve aanpak crisis (CongoForum)

KINSHASA – In de crisissituatie waarin de Democratische Republiek Congo zich bevindt moeten alle ‘drijvende krachten’ van het land samenwerken om vrede te brengen in het land. Nu de onveiligheid aanhoudt, vooral in het oosten, is de bijdrage van alle sectoren van het nationale leven noodzakelijk. Dat hebben Congolese schrijvers gezegd op hun tweede buitengewone congres, op zaterdag 23 maart in het Centre Wallonie-Bruxelles in Kinshasa, bericht Actualité.cd.

Onder het thema “Schrijven in crisistijd: de Congolese literatuur en haar impact op de samenleving” behandelde het congres een aantal thema’s in verband met de ontwikkeling van de Congolese literaire sector en de situatie in het land. Verschillende literaire verenigingen namen deel aan de discussies. Zo waren er de Union des écrivains du Congo, Ecrivains du Congo Asbl, het Collectif Envie d’écrire, Bookutani, het Café Littéraire de Missy, het Collectif Tetra en vele andere.

De auteurs erkenden hun rol als beschermers van het nationale geheugen en de nationale cultuur en besloten unaniem om hun pennen te gebruiken om het zaad van de vrede te zaaien, op de manier die zij het beste kennen.

“Schrijven is vragen stellen, aan de kaak stellen en bewustwording creëren. Schrijvers mogen deze gevoeligheid niet uit de weg gaan. Naast dit sombere beeld moet de pen van de schrijver dienen om hoop te geven, om een koers uit te zetten. Deze hoop is nodig wanneer we geconfronteerd worden met een bevolking die deze crisis, deze agressie beu is. Ze hebben de schrijver nodig om hen te vertellen dat er hoop is, en dat deze hoop alleen werkelijkheid kan worden wanneer ze zich ervan bewust worden”, zei Tiguy Elebe, initiatiefnemer van Les plumes conscientes.

De conferentie werd bijgewoond door schrijvers als Mathias Bwabwa, Tiguy Elebe, Yolande Elebe, Christian Gombo, Richard Ali, Youssef Branh, Alfred Dibandi, Sylvie Zamundu, Pat Le Gourou, Lyricomane Ngobani, Benjamin Masiya, Obed Bossa, Fernando Kusenza, Missy Bangala, Adrien Mpani, Jean-Paul Ilopi, Jean Kamba en Nanza Tata.

Na het debatteren en bespreken van de situatie in de sector, lazen de Congolese schrijvers een gezamenlijke verklaring voor over de betreurenswaardige veiligheidssituatie in het oosten van Congo. Ze uitten hun bezorgdheid en verontwaardiging over de crisis, en ook hun solidariteit met de mensen die al jaren lijden, met ontelbare doden tot gevolg.

“Wij veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen alle daden van barbaarsheid, geweld, instabiliteit en mensenrechtenschendingen die in deze donkere periode worden gepleegd door gewapende groepen die vijanden zijn van onze Republiek en vastbesloten zijn terreur te zaaien onder onze onschuldige burgerbevolking in het oosten van het land, met name die in Goma”, aldus de verklaring.

© CongoForum, 03.04.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Hermann Traub via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.