Haut-Uele: opening van diverse projecten van maatschappelijk belang (CongoForum)

ISIRO – De ministers van Mijnbouw en Sociale Zaken, Antoinette N’samba Kalambayi en Modeste Mutinga, hebben afgelopen maandag in de provincie Haut-Uele nieuwe infrastructuur officieel geopend. Dat meldde Radio Okapi.

Het gaat om projecten in de streek van Faradje: het gezondheidscentrum van Lanza, het Lanza-instituut en het gezondheidscentrum Abimbva in de ‘chefferie’ Logo Doka. Andere officieel geopende projecten zijn het Mangoro-instituut in Mangbutu, in de streek van Watsa, en een mortuarium in de mijnstad Durba in Watsa.

Het gaat om initiatieven die deel uitmaken van de 42 projecten die in 2023 werden gelanceerd door de organisatie Dot Kibali. De mijn van Kibali besteedt jaarlijks 0,3 procent van de omzet aan gemeenschapsprojecten. Dankzij deze structuren kunnen lokale gemeenschappen nu medische zorg krijgen en hun kinderen in goede omstandigheden naar school sturen.

Voordien gingen de kinderen naar school in provisorische schuurtjes van plaatstaal of rieten daken. De toch al moeilijke studieomstandigheden werden nog eens erger gemaakt door de extreme hitte in Haut-Uele. Dankzij de gezondheidscentra hoeven de patiënten en hun begeleiders nu ook niet langer vele kilometers af te leggen om de juiste medische zorg te krijgen.

© CongoForum, 04.04.24 (em)

Beeld – bron: DOT Kibali/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.